fbpx

Zöld út a csúcsminőségű zöldtakarmányhoz – ez a Polysulphate!

Írta: Agrárágazat-2023/02. lapszám cikke - 2023 február 08. -Hirdetés

Kiváló hús- és tejminőség, nyereséget garantáló mennyiségek – egy állattartó telepen kulcskérdés a zöldtakarmány minősége – ahogy a tápanyagpótlásé is!

Az olyan újgenerációs szemlélettel megalkotott ásványi trágyákkal, mint a Polysulphate (48% SO3, 14% K2O, 6% MgO, 17% CaO), a növények és a termelő is nyerni fog. A Polysulphate megadja a lucerna és más pillangósvirágúak számára elengedhetetlen ként, kalciumot a magnézium és kálium társaságában, miközben kimosódásmentes, hosszú hatástartamú formával csökkenti a költségeket is.

Mindezt európai szántóföldi kísérletek is igazolták!

2019-2020-ban Dániában, Svédországban és a szomszédos Ausztriában tették próbára a Polysulphate ásványi trágyák erejét. Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, az ICL magyar területi képviselője hangsúlyozza: a technológia talajtípustól függetlenül működött! „Mindegy, hogy homok-, agyag- vagy tőzegtalaj, a Polysulphate 100–300 kg/ha dózisban 7–10%-os pluszt ért emészthető nyersfehérje-tartalomban a dán gazdáknak, míg Ausztriában lucernával vegyes kaszálón 17% feletti szárazanyag-többletet mértek, ugyancsak jobb beltartalom mellett. A dán gazdáknak ez a bekerülési költség felett mai árfolyamon 66 ezer forintos extra hozamot jelentett hektáronként, így a mai gazdasági környezetben érdemes az állattartó telepeken próbára tenni a tudását! A vele kijuttatott friss kéntartalomnak köszönhetően a növények nitrogénfelvétele is javul, a benne található magnézium segít megelőzni a kora tavaszi fűtetániát a legelőkön, hatékonyabbá téve a technológiánkat.”

A Polysulphate javasolt dózisa zöldtakarmányokhoz:

150–300 kg/ha, talajállapot és eredmények függvényében akár kaszálásonként ismételve!