fbpx

Szigorú ellenőrzés alá vonják az Ukrajnából érkező gabonát

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 08.

Itthon szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendeltek el az Ukrajnából érkező gabonák esetében – közölte Nagy István agrárminiszter.

Gabona, ömlesztve
A kevésbé szigorú termelési feltételek mellett előállított import termények letörik az árakat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Csaj a megfelelő gabona kerülhet a hazai rendszerbe

Nagyon szigorú minőségellenőrzést rendel el az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák esetében az agrárminiszter. Nagy István leszögezte, hogy továbbra is minden segítséget és támogatást megadnak ahhoz, hogy a gabona eljusson az eredeti céljához, az afrikai és a közel-keleti fogyasztókhoz.

A magyar piacra érkező gabonával minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetik alá. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen felelőssége betartani az uniós és a hazai szabályokat, és csak a megfelelő gabonát húzhatja be a rendszerbe. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálni fogja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

Hullámvasúton a magyar és az egész európai gabonaértékesítés

Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária az Európai Bizottsághoz fordult, hogy hozzon azonnali intézkedéseket az Ukrajnából beérkező gabonaimport megfékezésére.

A sokkal kevésbé szigorú termelési feltételek mellett előállított import termények ugyanis letörik az árakat, jelentős versenyhátrányt okozva az Ukrajnával szomszédos országok gazdáinak.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc