fbpx

Kell legyen B terv is – utat az ukrán gabonának

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 04.

Globális élelmezési válság alakulhat ki, ha az ukrán gabonát nem sikerül a világpiacra eljuttatni, ezért Magyarország minden eszközzel támogatja a szárazföldi gabonafolyosó működését – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Kukorica
Az ukrán gabona meghatározó tényező a világpiacon (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Indulgatnak a hajók

A tárgyalások azonnali megkezdésére van szükség ahhoz, hogy a Fekete-tengeri kikötőkből a gabonaszállító hajók gond nélkül ki tudjanak futni. Jelenleg a folyosó működik, de nem kellő kapacitással. Azt is figyelembe kell venni, hogy november második felében lejár a megállapodás a tengeri szállítás kapcsán, és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy azt az orosz fél mindenképpen meg akarná hosszabbítani.

Nagy István, agrárminiszter szerint a kialakult helyzetben felértékelődik a szárazföldi útvonalak szerepe. A biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében szükséges az ukrajnai gabonaexport folytonosságának garantálása, amihez pedig gyors és hatékony szállítási útvonalak kellenek.

Az orosz-ukrajnai háború veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot

Magyarország és a régió országainak közös felelőssége a segítségnyújtás, az ukrán gabonaexport biztosítása. Ennek egyik fontos eleme a Szolidaritási Folyosók működtetése, amelynek köszönhetően jelentősen megnőtt az Ukrajnából származó gabona- és olajosmag-importunk, további kiemelt cél a szállítási kapacitások bővítése.

Az agrárminiszter példaként említette, hogy az Eperjeskén és Záhonyon keresztül Ukrajnából hazánkba érkező gabona és napraforgó mennyisége a havi pár tízezer tonnáról kétszázezerre nőtt.

Magyarország számos vasúti infrastrukturális fejlesztést hajtott végre az elmúlt időszakban, ilyen volt például a Fényeslitkén megvalósult beruházás is. Azonban ez nem elég, az európai logisztika kevés az Ukránok által termelt gabona mennyiségéhez képest, továbbra is szükség van az átrakodási kapacitások növelésére és új fejlesztések végrehajtására a magyar-ukrán vasúti határszakasz térségében.

Forrás: AM/Sajtóközlemény