fbpx

Állnak a gabonahajók a Fekete-tengeren?

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 02.

Oroszország nem lép ki a „fekete-tengeri kezdeményezésből”, hanem felfüggeszti a megállapodás végrehajtását, amíg nem tisztázódik a gabonafolyosóhoz kapcsolódó biztonsági helyzet.

Szállító hajó
A gabonafolyosó működéséhez minden félre szükség van

Moszkva felfüggeszti a fekete-tengeri gabonafolyosón a megállapodás szerinti ellenőrzését

A hétvégén jelentették be, hogy Oroszország megállítaná a hajóforgalmat a gabona szállítására kijelölt fekete-tengeri biztonsági folyosón.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a hajóforgalom a biztonsági folyosóban nem szavatolt, mivel az ukránok arra használja fel, hogy harci műveleteket hajtsanak végre. Ezzel a szombaton végrehajtott ukrán dróntámadásra utaltak, melynek célpontjai a Szevasztopolban tartózkodó orosz hajók voltak.

Oroszország álláspontja a kérdésben, hogy a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexport ellenőrzésében minden fél részt vesz, bármelyikük távollétében a megállapodás nem működik.

A bejelentésre közel 100 hajó torlódott fel Isztambul környékén ellenőrzésre várva, török szakemberek szerint ez komoly közlekedési kockázat a térség tengeri útjain.

Több mint 9 millió tonna gabona hagyta el Ukrajnát

Az idén július 22-én Isztambulban Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ által megkötött többkörös, közvetett gabonaszállítási egyezmény keretében több mint 9 millió tonna gabona hagyhatta el biztonságban az ukrajnai kikötőket, aminek hatására csökkentek az élelmiszerárak a világpiacon. A megállapodás november második felében járna le.

Az orosz fél szerint a flottáját szombaton megtámadó drónoknak legalább egyikét a megállapodás alapján megnyitott tengeri folyosó területéről indíthatták, ezért maradnak a továbbiakban távol a gabonaszállító hajók ellenőrzésétől, így azok nem indulhatnak szállítmányaikkal.

Ukrajna tagadja a támadás tényét, azt elismerte, hogy voltak robbanások krími Szevasztopol kikötőjében, de azokért Oroszországot tette felelőssé. „Moszkva hamis ürüggyel blokkolja a gabonafolyosó működését” – írta Twitteren az ukrán külügyminiszter, felhívva a figyelmet, hogy Oroszország eddig is lassította az ellenőrzést, illetve megpróbál kivonulni a megállapodásból.

A legfrissebb hírek szerint újra indulhatnak a hajók

Recep Tayyip Erdogan török elnök mai bejelentése szerint Oroszország ismét csatlakozni akar a megállapodáshoz, a hajók így újra elindulhatnak. A bejelentés szerint az orosz védelmi miniszter egyeztetett törökországi kollégájával, aminek eredménye, hogy Oroszország visszatért a megállapodásba.

A folyosó zavartalan működése az élelmezésbiztonság szempontjából fontosa, a megállapodás nélkül nem lehet átszállítani a Fekete-tengeren gabonát, aminek hiányában sok országban élelmiszerhiány alakulhat ki, illetve a globális gabonapiac árait előreláthatatlanul befolyásolhatja.

Közben több, alternatív útvonallal is próbálkoznak az ukrán gabona kiszabadítása érdekében.ó