Bezárás

Ukrán gabona Európán keresztül – vasúti szállítás

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 14.

Az ukrán gabona vasúti szállításának hatékonyságát tesztelik egy 600 tonnás rakománnyal a spanyolok. A jelenlegi tervek szerint szeptember elején érkezhet Barcelonába a lengyel-ukrán határról a most még egyedi szállítmány.

Búza
2400 kilométert utazna az ukrán gabona Barcelonáig

Alternatív útvonal az ukrán mezőgazdasági terményeknek

A spanyol közlekedési minisztérium azt vizsgálja, hogy a vasúti árufuvarozás lehet-e alternatívája vagy kiegészítője a nemrég újraindult tengeri gabonaszállításnak Ukrajnából.

A kísérleti programban kedd este a spanyol vasúti közlekedési vállalat (RENFE) 25, speciálisan kibélelt konténerét indították útnak a madridi Abronigal teherpályaudvarról. A tervek szerint az ukrán határtól 25 kilométerre fekvő lengyel Chelm városában veszi fel a gabonarakományt augusztus negyedik hetében, majd visszaindul a 2400 kilométerre található Barcelonába.

Ukrajna Spanyolország második legnagyobb kukoricabeszállítója

A program elindítását indokolja, hogy a spanyol mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Ukrajna Spanyolország második legnagyobb kukoricabeszállítója Brazília után. 2021-ben az import 22 százaléka, mintegy 2,7 millió tonna kukorica érkezett a jelenleg háború sújtotta országból.

A harcok februári kezdete óta az ukrán gabona exportja megbénult, a fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokádja miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt, tovább rontva az amúgy is szűkülő globális ellátást.

A tengeri folyosó útvonalán csak lassan csorog a szemestermény

Július 22-én Oroszország és Ukrajna az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodott arról, hogy biztonságos tengeri folyosókat hoz létre a kereskedelmi hajók közlekedésére a Fekete-tengeren.

Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. A két egyezmény célja, hogy enyhítse a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség.

A több hónapos blokád után először augusztus elsején hajózott ki egy több mint 26 ezer tonna kukoricát szállító hajó Odesszából. A hatóságok szerint eddig összesen nyolc teherhajó indult útnak.

Forrás: MTI