fbpx
765169

Fordulat előtt: itthon borús, Európában derűs a tejágazat

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 28.

A jelek szerint nemcsak a szántóföldi növénytermesztés, hanem a tejágazat is megsínyli Magyarországon a gazdasági krízist: az utóbbi évek legrosszabb tejfelvásárlási adatait mérik az ágazati statisztikusok. Az árak még gyengébbek: tavaly óta 20 százalékot estek.

Nem jó  helyzet, de megállt a visszaesés

A hazai tejágazatban az egyetlen vigasztaló hír, hogy – az AKI PÁIR adatai szerint – Magyarországon 7 hónap után megállt a nyerstej országos termelői átlagárának csökkenése.

aki tej termeloi atlagar

Szeptemberre, ha nagyon kis, csupán 1,4 százalékos mértékben, de még nőtt is 153 forint kilónkénti ár fölé. Ez az ár azonban még mindig nagyon gyenge a termelők szempontjából, hiszen 20 százalékkal elmarad a tavalyi őszitől, sőt, 30 százalékkal alacsonyabb, mint az idei januári. Ugyancsak szerényen nőtt a nyerstej kiviteli ára is (163,5 forint/kilogramm, ami 4 százalékkal nőtt tavalyhoz képest), de ez szintén sokkal, 26 százalékkal alacsonyabb, mint a 2022-es szeptemberi. A nyerstej kiszállítása 12 százalékkal nőtt 2023 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Hazánkban az is kedvezőtlen trend, hogy a nyerstej felvásárlása idén minden hónapban a tavalyi azonos havihoz mérten csökkent.

Tejfelvásárlás AKI-ábra

Az európai tejágazat stabil

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának októberi előrejelzése pozitív képet fest a szektor közeljövőjéről. Brüsszel azzal számol, hogy az inputköltségek (energia, műtrágya, takarmány stb.) tovább mérséklődnek, és a termelői árindex csökkenésével együtt a feldolgozói-fogyasztói árindexek emelkedése is megáll. Az uniós nyerstejfelvásárlás stabil, az év egészét tekintve enyhe növekedés várható. Bár a tehénállományban némi csökkenés várható, a tejhozam tovább nőhet (normál időjárás esetén), és a tejfelvásárlás stabil marad. A jelentés elismeri, hogy a tejtermékek iránti globális kereslet gyenge, de az EU-s tejtermékek árának csökkenése révén az ágazat mindinkább versenyképes az exportpiacokon. A növekedés különösen érzékelhető a vaj és a tejpor esetében, a tejfelvásárlás növekedéséből és a beltartalmi értékek javulásából idén a sajtelőállítás profitálhat leginkább.