fbpx

Az afrikai sertéspestis komoly gazdasági kárt okoz

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 28.

Egyre közelebb Magyarország déli határához az afrikai sertéspestis: októberben a horvátországi Eszék-Baranya megyében is igazolták az ASP jelenlétét házisertés-állományokban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a körültekintő és felelős hozzáállásra hívja fel a Horvátországba utazók figyelmét, egyúttal kéri a déli vármegyék sertéstartóitól a kiemelt járványvédelmi intézkedések betartását.

Sertés
A horvát járványnak eddig közel 20 ezer sertés esett áldozatul (fotó: Pixabay)

2023. nyarán Horvátországban is megjelent a járvány

Kezdetben a betegség Horvátország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos területeit érintette, majd robbanásszerűen elterjedt. Október közepén a hazánkkal határos, horvátországi Eszék-Baranya megyében is azonosították a vírust. A horvát járvány nyári kezdete óta a kitörések száma meghaladta az ezret, a fertőzött állatoké a húszezret.

Olasz területeken is jelentős veszteségeket okozott az ASP a mezőgazdaságnak.

A magyar állategészségügyi hatóság továbbra is fenntartja a megerősített járványvédelmi intézkedéseket annak érdekében, hogy minimalizálja a betegség behurcolásának kockázatát. Bár a nyári élénk turisztikai forgalom csökkent, a Horvátországba látogató magyar lakosság részéről továbbra is elengedhetetlen a fokozott óvatosság.

A Nébih kéri az érintett utazókat, hogy ne hozzanak haza sertés eredetű húskészítményeket, és kiemelten ügyeljenek arra is, hogy az élelmiszerhulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

Kiemelt járványvédelmi intézkedések

A romló járványhelyzet miatt fontos, hogy már a közepes kockázatú déli vármegyékben is betartsák a sertéstartók a kiemelt járványvédelmi intézkedéseket. Ebben a Nébih honlapjáról letölthető Jó Sertéstartási Gyakorlat nyújt segítséget.

Ezenfelül a Nébih ASP tematikus oldalán további hasznos információk olvashatóak a horvát származású élősertés és a sertés eredetű termék megfelelő származásáról, valamint a horvátországi korlátozás alatt álló területek alakulásáról.

Eddig még jók vagyunk

Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere, hogy a magyar házisertés-állományt sikerült megvédeni a betegségtől, valamint a vadállományban is nagymértékben lelassult a vírus terjedésének üteme.

Az afrikai sertéspestis megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt okoz, ezért fontos, hogy az utazók, kirándulók Magyarország állatállományának védelme érdekében a hatóság javaslatait tartsák be.

A házisertés-állomány védelme érdekében az állattartóknak, telepi dolgozóknak is be kell tartani a minimális járványvédelmi követelményeket a nyomon követhetőségi -, a telepi belépésekkel és munkavégzésekkel kapcsolatos -, egészségügyi -, valamint egyéb szabályokat.

Forrás: Nébih