fbpx

Nem az ukrán gabona-, hanem a műtrágyahelyzet lesz a dráma

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 10.

Nem közvetlenül az orosz háború miatti gabonahiány fenyegeti a világot, hanem az agresszió miatti műtrágyahiány és -drágulás. A következmények túlmutatnak az élelmiszerhiányon, és lázadásokkal, migrációs hullámmal fenyegetnek.

termény

Nem hiány lesz, drágulás

A Svéd Mezőgazdasági Egyetem (SLU) és a Lundi Egyetem közös vizsgálata is megerősítette, hogy globális élelmiszerhiányt még az ukrán mezőgazdasági termelés nagymértékű visszaesése sem okozna. Magasabb árakat igen, de ez is – a jelenlegi számítások szerint – „csak” 15 százalékos lesz legfeljebb. A nyugati országokban a fogyasztói árak még kevésbé emelkednének. A tanulmány emlékeztet, hogy a mezőgazdasági nyersanyagok tavalyi áremelkedése már azelőtt megindult, hogy az oroszok agresszív háborút indítottak volna Ukrajna ellen. (Más a helyzet például a napraforgóolajjal, mert ebből Ukrajna a globális termelés negyedét adja.)

Lázadás, migráció

Az, hogy az oroszok tönkreteszik Ukrajna termelési és exportlehetőségeit, nem az áremelkedésben, hanem biztonságpolitikai fenyegetésben okoz súlyos veszélyt. Miután az ukrán gabona is fontos alapanyag a Közel-Keleten, Afrikában, az ott kialakuló élelmiszerdrágulás és -hiány beláthatatlan következményekkel járhat. Ha a civil és nemzetközi segélyszervezetek is elérik korlátaikat, annak lázadások, életszínvonal-csökkenés, éhínség, és ezekből eredően újabb menekülthullám lehet a vége.

műtrágya

Eddig ismeretlen folyamatok

A másik tényező a műtrágya-ellátás és az inputok áremelkedése. Ez döntően meghatározza a terméshozamokat is. Míg a Covid-járvány miatti hatásokat majdnem sikerült kezelni, addig az orosz háború elzárja a globális tápanyag-forgalom ötödét a világ exportpiacaitól. Emiatt eddig ismeretlen folyamatok indulnak el. Észak-Amerikában és Európában sem ritka, hogy 2-3-szorosára emelkednek az árak. Kínát, a világ legnagyobb foszfáttermelője korlátozza az exportot, nehogy kockáztassa a hazai ellátást. Emiatt a műtrágyaipar és annak árképzési mechanizmusai az összeomlás közelébe kerültek.

Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán