fbpx

A háború a gabonapiacra is begyűrűzik, nem először

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 02.

Nemcsak Közel-Kelet, Európa is nagyon figyeli, hogyan hat majd az áru- és alapanyag-ellátásra, az árakra az orosz invázió.

gabona

Európa is érezni fogja

A hajdani szíriai polgárháború egyik kirobbantója a 2009-2010-es évek élelmiszerdrágulása volt, amiben szerepe lett a keleti gabonák hiányának is. Most attól tartanak, a közel-keleti térségben döntő jelentőségű ukrán gabona kiesése (és a háború miatt akadozó ellátásban esetleg az orosz áruk forgalmának csökkenése) újabb politikai bizonytalanságokat okozhat. Sőt, még Európa is érezni fogja a következményeket. Igaz, a gazdák jól járhatnak az általános áremelkedésekkel.

Egész térségekről van szó

Azt már február elején számos megfigyelő előre jelezte, hogy a két nagy kelet-európai gabonatermesztő térség államai, az ukrán és az orosz konfliktus kihathat a gabona- és étolajpiacokra. A közel-keleti térség országai például legalább 36 millió tonna gabonát vásároltak tavaly a két országtól. Szíria – ahol 2010-ben az élelmiszerhiány is szerepet játszott a forradalom kitörésében – 1,5 millió tonna gabonát importált főleg az oroszoktól. Libanon búzaigényének bő felét Ukrajna szállítja, míg a török piaci igények 23 százalékát elégíti ki az ukrán és 62 százalékát az orosz búza.

gabona

Új piacok nyílhatnak

Ha most a háború miatt a gabona– és étolajpiacokon hiány és drágulás következik be, az rossz hír a fogyasztóknak. A kereskedelem könyörtelen logikája folytán viszont kedvezhet a gazdaságoknak, amik további profittal akár új piacokra is betörhetnek. Egyébként Ukrajna Nyugat-Európának is nagy beszállítója: az EU 4. legnagyobb partnere. Az EU-s étolajigény negyede, a kukoricaigény fele, a napraforgóolaj csaknem 90, a repce 40 százaléka, a méz negyede az ukránoktól jön. Igaz, mivel Ukrajna maga is jelentős importőre európai termékeknek, nem ez, hanem az előbb említett, közel-keleti hatások a nyugtalanítóbbak.

A takarmányellátást is érintheti

Ugyanakkor az ukrán kukoricavetés és -betakarítás esetleges elmaradása, egy jelentős kiesés nemcsak az élelmiszeripari alapanyagok, hanem a feldolgozóipar, a takarmány-előállítás szegmenseit is nehéz helyzet elé állíthatja.