fbpx

Rhyzo Plus® – gyökerestől oldja meg a problémát

Írta: - 2022 március 01. -Hirdetés

A RHYZO PLUS® egy organikus, gyökeresedést stimuláló készítmény, amely kiváló alternatívája a hormonokra alapozott termékeknek. Fokozza a gyökerek fejlődését, illetve a másodlagos és harmadlagos gyökérszőrök fejlesztésében játszik fontos szerepet minden olyan fenológiai fázisban, amikor erre különösen szükség van. A termék kijuttatását ültetés után, sérült gyökérzet regenerációja esetén, illetve a téli nyugalmi állapot után ajánljuk. A gyökeresedésre kifejtett magas teljesítmény alapja a rendkívül magas aminosav-tartalom, illetve szerves nitrogén és foszfor tartalma. A készítményben lévő aminosavak a gyökérzet fejlesztéséhez szükséges hormon prekurzorokat, illetve különleges biostimulánsokat tartalmaznak, melyek kifejezetten segítik növényeinket az abiotikus, illetve a kiültetés utáni stresszhatások leküzdésében.

A RHYZO PLUS® összetétele (w/w %):

A RHYZO PLUS® összetétele

Tartalmaz továbbá gyökérképződést fokozó bioinduktorokat, valamint a Corynebacterium melassecola baktériumos erjesztésével nyert aminosavakat, mint a glutaminsav, arginin, lizin, metionin, treonin és triptofán. Összefoglaló néven ezeket specifikus aminogrammoknak hívjuk.

A termék kifejezett használatát az alábbi esetekben ajánljuk:

  • a növények fejlődésének kezdeti szakaszában
  • átültetési időszakban
  • kedvezőtlen időjárási viszonyok között (elsősorban hideg körülmények között)
  • gyökereket érintő stresszhelyzetek (a talaj túlzott víztelítettsége, hőstressz, gyökér elvesztése stb.)
  • gyümölcsösökben a kritikus időszakokban (virágzás, zsendüléskor, intenzív gyümölcsnövekedés időszakában stb.)
  • palántanevelésben, palánták kiültetése utáni gyökeresédre
  • ültetvények telepítése (szőlő, gyümölcs) beáztatással, telepítés után beöntözéssel.

Üzemi kísérlet a Neszmélyi Borvidéken 2015-ben

A Neszmélyi Borvidéken üzemi méretben (6 hektáron) állítottunk be kísérletet. A telepítés előtt 5016 db oltványt áztattunk be 0,1%-os Rhyzo Plus oldatba 48 órára, a kontroll oltványok vízben voltak. Az ültetés május második felében, kifejezetten száraz és meleg időjárási viszonyok mellett történt. A területetbejárás július 27-én volt, az oltványokat és a hajtásokon található levelek számát vizsgáltuk. A telepítés és az értékelés között eltelt időszakban számottevő csapadék nem volt. A lenti táblázat és diagram jól mutatja a kezelt és kezeletlen terület közötti különbséget. A  Rhyzo-val kezelt oltványok, minden esetben a tábla szélén helyezkedtek el.

Mivel a telepítés után nem volt jelentős csapadék, így kézi kapálásra – ami  befolyásolhatta volna az eredményt – nem volt szükség. A számokból egyértelműen látszik a kezelés hatásossága (1.táblázat, 1.diagram). Darabszámra vetítve, több mint harmadával kisebb volt a hiány mértéke. Így már a plusz ráfordítás a kisebb hiánnyal meg is térült, nem beszélve a hiány pótlásának extra költégeiről. A hajtások vizsgálata során szemmel is jól látható volt, hogy a neszmélyi területen – mely sík – zöldebbek voltak a növények és a hajtásokon 1-2 levéllel több volt. A dunaszentmiklósi táblarészen a kezelt terület domboldalra esett. Ebben az esetben nem beszélhetünk a fenti különbségekről, “csak” az eredés mértéke volt számottevően jobb.

Mindent összevetve a RHYSO PLUS® hatásossága szignifikánsan kimutatható (2.táblázat) és az is jól látszik, hogy a kedvezőtlenebb területi adottságok még jobban megmutatják a termék tudását (2.diagram).

1. táblázat
1. diagram
2. táblázat
2. diagram
kezeletlen terület
kezeletlen terület
Rhyzo Plus
Rhyzo Plus

Bővebb információért keresse bizalommal területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat a következő elérhetőségeken: https://www.kite.hu/kapcsolat, tel: +36-54 480-401

Csiha Attila, szőlőágazati vezető

Kite