fbpx

Az M-es tojás reális felvásárlási ára 40 forint?

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 01.

A tojástermelőknek az M-es méretű, dobozolt étkezési tojásokért ma legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk, ez az az összeg, mely a megnövekedett költségek megtérülését biztosítanák – a magyar tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozások kérik a hazai piacon érdekelt forgalmazókat és kereskedőket, hogy vállaljanak szerepet a magyar tojástermelés fenntartásában.

tojás
Jó minőségű, megbízható, ellenőrzött és a legfrissebb a magyar tojás (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Most veszteséges a termelés

„Komoly gondot okoz a hazai tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozásoknak, hogy csaknem egy éve önköltség alatti árakon kényszerülnek eladni a megtermelt étkezési tojásokat az Európai Unióban kialakult túlkínálat miatt” – hívja fel az ágazatot sújtó problémára a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Az utóbbi időszakban megugró takarmány-, energia-, gáz- és munkaerőköltségek és a madárinfluenza tovább élezték a helyzetet, így ma a hazai tojáspiaci szereplők nagy részének darabonként 3-5 forintos veszteséget kell elkönyvelnie.

Ágazati számítások szerint a vállalkozásoknak most a legolcsóbb technológiával előállított M-es méretű, tízes dobozolású étkezési tojásokért legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk ahhoz, hogy költségeik megtérüljenek és termelésükkel némi nyereségre tehessenek szert. Ezért az állattartók és képviseletükben a szövetség kéri a forgalmazókat, a kereskedőket, hogy áraikkal ismerjék el jelentős költségnövekedéseiket. Járuljanak hozzá a magyar tojásszektor életben tartásához, támogassák a termelők munkáját a reális felvásárlási árral.

Amennyiben a kereskedelemben az átlagos árrést alkalmaznák, érdemben nem változtatna a fogyasztói árakon, ezzel együtt a hazai gazdálkodók az étkezési tojásokért, önköltséget elismerő árakat kapnának.

Jó minőségű és ellenőrzött a magyar tojás, ez mellett ökológiai lábnyoma is kisebb, mint az importé

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy a hazai termelők jó minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható és ellenőrzött tojásokkal látják el a fogyasztókat.

A legfrissebb tojások tőlük érkeznek a boltok polcaira, és a rövid ellátási lánc miatt a biztonságos tojáskínálat a Magyarországon megtermelt termékekkel garantálható a legkisebb ökológiai lábnyom mellett.

Forrás: BTT/Közlemény

Összeállította: Barna Ferenc