fbpx

Lehet tojáshiány madárinfluenza miatt?

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 29.

Tojástermelő telepen mutatta ki a madárinfluenza vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Bács-Kiskun megyei Kunszállás közigazgatási területén lévő telepen 121 ezres állomány volt, melynek felszámolását megkezdték a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében – tudtuk meg a hivatal honlapján megjelent közleményből.

Tojásraktár
A tojáspiac meddig bír tartalékkal? (Fotó: Horizont Média/Archívum)

Megemelkedett elhullás, csökkent a tojástermelés

A jelek alapján kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat megerősítette a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. Az állategészségügyi hatóság haladéktalanul megkezdte az intézkedéseket, illetve elrendelték a szükséges korlátozásokat.

Az állomány leölését megkezdték, a kitörés helyszíne körül a 3 km-es sugarú védőkörzet, valamint 10 km-es sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzet felállítására került sor.

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy a madárinfluenza elleni védekezés során kiemelten fontos a járványvédelmi előírások betartása, az ország magaskockázatú területein pedig kötelező a baromfik zártan tartása is.

A tojástermelés „uborkaszezonja”

A tojás piaci kereslete minden év elején gyenge, januárban és februárban nincs nagy kereslet a termékre. Ezért a termelők gyakran erre az időszakra időzítik a kiöregedett állomány váltását, a karbantartási munkákat, így most jóval az éves átlag alatt van a napi termelés.

Az említett madárinfluenzás eset egy nagylétszámú, jelentős telepet érintett, melynek havi termelése 2-3 millió között van/lenne. Ez az országos termelés egy százalékát is meghaladhatja, és most több hónapra ki fog esni.

Ennek – főleg, ha még pár telepet elér a vírus terjedése – tojáshiány lehet az eredménye.

Baromfik, csibék.
„Holnap” ők fognak tojni, ha nem viszi el őket a madárinfluenza, és lesz ketreces tartás (Fotó: Horizont Média/Archívum)

A termelési költségek emelkedése nehéz helyzetbe hozta a baromfitartókat

Egy év alatt a takarmányárak több mint 50 százalékkal emelkedtek, de ez mellett a termelési költségek szinte minden eleme hasonló drágulást mutatott (gondoljunk csak az elszabadult energiaárakra).

A felvásárlási árak a tavaly januári szinten mozognak, így a termelők jelenleg önköltségi áron adják tovább a kereskedelmi láncban a tojást.

A felvásárlási árat mesterségesen alacsony szinten tartja a beáramló import termék, ezért a termelők nem tudják érvényesíteni – a termelési költségek drasztikus emelkedése miatti – árnövelési igényeiket.

Ez mellett ott van a tartásmód-váltás kényszere is, ugyanis az eu-s elvárások, előírások a ketreces tartásmód megszüntetését vetíti lehetséges jövőképnek, annak ellenére, hogy agrár és pénzügyi szakemberek nem tartják reálisnak a lépést.