fbpx

Joker – kényelmes, sokoldalú tárcsa

Írta: Agrárágazat-2023/08. lapszám cikke - 2023 augusztus 09. -Hirdetés

Az elmúlt 20 év tanmeséje lassan beérik. A tarlóhántás mind fontosabb lesz abból a szempontból, hogy a talajban miként lehet a nedvességet megtartani. A sekély és ultrasekély talajművelés a záloga ennek a műveletnek. Lehet sekély mulcskultivátorral vagy rövidtárcsával. A kultivátor földet is visz magával, egyengeti a felszínt, a tárcsa flexibilisebb, mert akár egy megdőlt állományban is gond, dugulás nélkül tudunk dolgozni.

Univerzális tárcsa még kötött talajokra is

A Horsch Joker egy igen univerzális rövidtárcsa. A termelő ízlésére konfigurálható. A csipkés tárcsák párosával vannak felfogatva a tartókarra, így a megnövelt átömlő keresztmetszetnek köszönhetően nagy mennyiségű szármaradvány sem okoz gondot. A széles gumibakozás pedig még igen kötött talajokon is tartja a tárcsa szögállását és a talajban a pozícióját, nem mozdul el oldalra. A csapágyak hosszú élettartamáról a kimagaslóan precíz robotok által való összeszerelés és a karbantartásmentes megoldás gondoskodik. A Jokerre mellső vágóhengert is szerelhetünk.

Joker 8 RT – ultrasekély tarlóhántás
Joker – párosával szerelt, karbantartásmentes csapágyakon futó tárcsák

Ebben az esetben az ultra sekély, 2-3 cm mély tarlóhántást is el lehet végezni. Ez a művelet az apró magú növények esetében nagyon jelentős, mivel a kihullott magokat nem ássuk túl mélyre. Kalászosok esetében ezzel a kombinációval, a sekély teljes átfedésű művelettel több nedvességet tartunk meg a talajban. A kalászos–repce vetésváltásnál is nagyon fontos, hogy a kihullott magvak egyszerre keljenek ki. Ahol a tarlóhántás túl mélyen történik, és esetleg szárazabb az ősz, és nem jön ki egyből az árvakelés, ott a repcevetés után lesz gond.

Joker 8 RT – Ultrasekély tarlóhántás

Ugyanis lesz egy adag árvakelés, ami a repcével kel ki, amit lepermetezünk. Csakhogy ezt követően is folyton jön az árvakelés, így akár többszöri gyomirtásra is szükség lehet. A takarónövények terminálásában is megállja a helyét, és akár magágykészítésben is használhatjuk úgy, hogy nem tesszük tönkre a talajt.

Joker 5 RT késhengerrel – takarónövény bedolgozása

Derelyeszaggató és fokozatmentes hidraulika

A Joker tárcsára a csipkés levelek helyett a CoverCrush Disc névre hallgató, „derelyeszaggató” tárcsákat is fel lehet tenni. Ezek a sekély művelésben jeleskednek, a kialakításuknál fogva nem tudja a gépkezelő túl mélyen járatni. Talajállapottól függően 2-3 cm a művelési mélység.

CoverCrush tárcsa

A Joker tárcsát a mellső kerekeken, ill. a hengeren járatjuk. Ez a mélységállítása is. A Clips-es állítás mellett létezik a fokozatmentes hidraulikus állítási lehetőség is, ez annyiban „jobb”, hogy kényelmesebb, ill. az üzemeltető könnyebben, gyorsabban be tudja állítani a mélységet. Így valószínű, hogy a legmegfelelőbb mélységben is fog dolgozni. Egy pár kihelyezett hidraulikára van szükség, némi felárral, így ez olyan kényelmi funkció, amelyiknek nagy gyakorlati hozadéka van.

Joker 8 RT – egyenletes talajfelszín a dupla RingFlex-el

Lezáróhengerek

Lezáróhengerből sokfélét találunk, annak érdekében, hogy a legkülönbözőbb talajokhoz a legmegfelelőbb hengert lehessen választani. A Joker nyugodt járásáról a mélységtartás milyensége és a SoftRide futómű-csillapítórendszer gondoskodik. A vontatása hasonló, mint egy pótkocsié, a vonórúd lengésben van. A nyugodt járás után a talajfelszín egyenletes marad.

Joker 3 CT – MonoTG

A rövidtárcsát ki lehet egészíteni a MiniDrill (300 l) aprómagvetővel. Ez takarónövények vetésére alkalmas. A Pronto vagy más Horsch vetőgépekből ismert adagolórendszerrel van ellátva. Hidraulikus, nagy teljesítményű ventilátor szállítja a levegőt, és a vetőmagot a henger elé ütközőlapos kijuttatóval szórja szét. Az általában dupla hengerek betemetik a vetőmagot, le is hengerezik a felszínt, így biztosítva a talaj-mag kontaktust. A Joker RT az árvakelés mélyebb bedolgozására is alkalmas, ugyanis művelési mélysége a 2-3-tól 10-15 cm közé tehető. A vonóerőigény is a talajkötöttség és a mélység függvénye. Egy Joker 6 RT-hez190–250 LE-s traktorra van szükség. Általában azonban, ha van még tartalék, akkor azért senki sem szokott panaszkodni…

Joker – MonoTG – mélylazítás, sekély keverés

A kisebb vonóerővel rendelkező termelők részére ajánljuk a függesztett MonoTG és Joker CT gép kombinációt. A minimális talajművelést előtérben részesítők számára így egy menetben lehet elvégezni a lazítást és a sekély talajművelést.

Szász Zoltán, +36-30/743-0302

Horsch