fbpx

Horsch-technika vetéshez, időjárásálló talajműveléshez

Írta: Agrárágazat-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 10. -Hirdetés

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik! A szalma-management nemcsak a talajművelést jelenti, hanem a szármaradványokhoz való hozzáállásunkat, a kombájn állapotát is. A sekély tarlóhántást csakis akkor tudjuk jó minőségben elvégezni, ha jók a feltételek. Alacsony tarló, rövidre szecskázott szalma és egyenletes talajfelszín – ami különösen repcevetésnél döntő jelentőségű.

A kalászosokat sok helyen a repce követi. Az apró magnak nagyon jó magágyra van szükség, amit az aratással is könnyű elrontani. Nagy tarló, hosszú szalma – és máris jóval mélyebben kell dolgozni, ami viszont talajnedvesség veszteséggel jár! A szalmát nehezen lehet egyenletesen a talajba keverni, a kihullott magvak túl mélyre kerülnek, vontatott lesz a csírázás, így a tarlóápolás sem az optimális. Sőt, elveszítjük a talajból a nedvességet, aztán csak állunk és várunk. Megtettünk mindent, hogy kevésbé legyen sikeres a repcevetés… De akkor mi a célravezető eljárás?

Horsch
Joker 8 RT, ultrasekély tarlóhántás és -ápolás

Így és ezért készít megfelelő talajt a Tiger AS

Ha sikerül a talajt sekélyen, feketén tartani, akkor augusztus vége felé lesz még annyi nedvesség, hogy egy mélyműveléssel a szármaradványokat annyira be tudjuk keverni, hogy a repcénk szépen kikeljen. Az alapművelést, a szántás helyettesítését a Tiger AS testesíti meg. A négygerendelyes, mélyművelésű szántóföldi kultivátor a szármaradványokat egyenletesen keveri be a talajba. A TerraGrip kapatartók a kapákat még 35 cm mélyen is pontosan vezetik a talajban. Az igen kötött talajokra az első két sor kapatartót akár 800 kg kioldóerővel rendelkezőkre is cserélhetjük. A kapaszáron az orrbetét és a fordítólemez együttes munkája adja a keverés milyenségét. Minél szebben, folyamatosan halad a föld a kapán felfelé, annál egyenletesebb lesz a bekeverés. Az a jó, ha a föld felkerül a gerendely tetejére. Ekkor érjük el a legjobb keverést.

A Tiger AS, mindamellett, hogy az egyik legjobb bekeverő hatással bír, óriási az egyengető képessége is. Nagy mennyiségű földet szállít magával, így a talajegyenlőtlenségeket kisimítja. A régebbi vak barázdákat és bakhátakat elegyengeti, így könnyebb és precízebb az utána következő vetés.

Megelőzhető a záróréteg kialakulása szármaradvánnyal

A kapamező után találjuk az egyengető tárcsasort, majd a lezáróhengert. A fellazított talajt vissza kell tömöríteni. Nem szabad, hogy légüres terek maradjanak a mélyművelés során. Ezen felül a visszatömörítésnek még az is lényeges feladata, hogy a későbbi csapadékok az aprómorzsás talajszerkezetet ne tudják lemosni a mélybe.

Az elmúlt szárazabb évek őszi művelése nagyon sokhelyen látszik. Az agronómus sétapálcája az ásó, meg tudja mutatni, hogy hol van a gond! Az igen száraz időben végzett talajművelés következtésben porózusos talajban, a későbbi csapadékok az aprómorzsás szerkezetet lemosták a művelési mélység aljáig! Itt ez egy záró réteget képez! Hasonlót lehet látni, amikor tavasszal a nagyon elművelt, elporosított felületekre jön egy hirtelen zápor, és a felszín egyben összeáll, és hömpölyög rajta a víz. A Tigerrel végzett talajművelés során a talaj szerkezetét kevésbé romboljuk, és a lezáróhengerekkel a légüres tereket megszüntetjük. A felszínen maradt szármaradvány védi azt a nagyon nagy felmelegedéstől, és eső esetén a felszín összeállásától, eliszapolódástól.

Amennyiben a káros talajrétegeket felfedeztük, érdemes azokat az aratás után vagy legkésőbb az alapművelés során megszüntetni.

Horsch
Tiger 6 AS, intenzív keverés
Horsch
Tiger 6 AS, magágykészítés
Horsch
Tiger 4 AS, takarónövény-bedolgozás

A mulcsos művelés alapeszköze

Az intenzív vagy kevésbé intenzív talajművelést a Tiger AS-el a kapák cseréjével tudjuk elvégezni. A keveréshez a MulchMix kaparendszert használjuk. Azonban amikor nincs szükség a szalma bedolgozására, akkor az LD vagy ULD kapákat. Ezek a kapák jóval kevesebb földet mozgatnak a föld felszíne irányába, így a szalmatakaró fent marad, de a lazítási műveletet igen szűk osztásban elvégeztük.

Horsch
ULD kapa – csak lazítás
Horsch
Tiger 4 AS, talajművelés és vetés egy menetben
Horsch
Tiger AS MulchMix kapa fordítólemezzel

Az alapműveléssel egy menetben érdemes a műtrágyát és a takarónövényt kijuttatni. A műtrágya depóba való kihelyezésének hatásfoka már rég bizonyított. A takarónövények őszi vetése egy logikus dolog, ugyanis a tarlóhántással vagy -ápolással egybekötve, a júliusi és augusztusi nagy melegekben a kikelt állomány nagy mennyiségű vizet vesz ki a talajból.

A Tiger egy olyan univerzális nehézkultivátor, amivel az alapművelést, intenzív keverést, lazítást keverés nélkül, műtrágyázást és vetést is el tudjuk végezni. A mulcsos technológia alapeszköze.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch