fbpx

Betakarítás kisebb költséggel mégis nagyobb hatékonysággal?

Írta: - 2022 június 09. -Hirdetés

Lehetséges!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos és milyen hasznos a betakarítógépek helyes üzemeltetése. Már a vásárlás előtt, a gép specifikációjának összeállításakor eldől, hogy az adott gépben rejlő teljesítményt ki lehet-e maximálisan használni. Ha nem a gazdaságunk termelési körülményeinek megfelelően állítjuk össze a gépeinket, akár 20-30%-ot is veszíthetünk a gyártó által megadott teljesítményből. A következőkben nézzünk meg néhány tényezőt, amelyek befolyásolják a betakarítógép teljesítményét, ezáltal a termesztés hatékonyságát.

Tételezzük fel, hogy az adott körülményekre a legjobban megfelelő gépet vásároltuk meg. Az első teljesítményt befolyásoló tényező a betakarítani kívánt termény tulajdonsága. Minden terménynek van egy optimális betakaríthatósági állapota, amikor a betakarításra optimális paraméterekkel rendelkezik. Sajnos a mai, gyorsan változó időjárási körülmények nem teszik lehetővé, hogy hosszú időn keresztül meglegyenek ezek az optimális állapotok, amiben el tudjuk végezni a betakarítást. Nem megfelelő terményállapotnál akár 10-15%-kal is csökken a teljesítmény és a megfelelő szemminőség.

John Deere

A második fontos tényező a gépbeállítás. Ha a kombájnbeállításokat nem a megfelelő körülményekre optimalizáljuk akár napi szinten több millió forintos kárt is okozhatunk a rossz beállításokkal. Indokolatlanul nagy mértékben megnövekedhet az üzemanyag-fogyasztás, a gép nem megfelelő veszteséggel dolgozhat, nagy mennyiségű sérült és törtszem keletkezhet, ami meg fogja növeli a raktározási veszteséget is.

Kiemelt figyelmet kell szentelni a gépkezelőkre, hiszen az ő kezükben van az irányítás. Egy jó képességű gépkezelő maximum egy órán keresztül tudja fenntartani a maximális figyelőképességét. Fontos megtanítani az intelligens teljesítménynövelő eszközök használatára, amelyekkel folyamatosan magas szinten lehet tartani a hatékonyságot.

Elengedhetetlen, hogy a gépünk megfelelő veszteségi szinten dolgozzon. Egy betakarítógépnek akkor gazdaságos az üzemeltetése, ha 1-1,5%-os veszteséggel dolgozik. Ha ezen tartomány alatt tartjuk akkor nem használjuk ki a gép teljesítményét és a csökkentett teljesítmény miatt akár napokkal is meghosszabbodhat a betakarítási időszak, és így kicsúszunk az optimális betakarítási időszakból. Mindig ellenőrizni kell a megfelelő veszteséget. Ezt megtehetjük szabad szemmel is, de sokkal pontosabb képet kapunk, ha speciális veszteségelemző eszközök segítségével állapítjuk meg a veszteséget.

A szezon előtt felkészített, helyes beállításokkal üzemeltetett betakarítógép a kulcsa annak, hogy minél több termény a tárolókba jusson és ne hagyjunk milliókat a földeken.

John Deere

Mindezek mellett kiemelt figyelmet igényel a betakarítógépek kiszolgálása. Hiába állítjuk be helyesen, hiába van a legjobb gépkezelő a gépen, hiába akarunk optimális időben aratni, ha nincs kiszolgálva a kombájn. Rossz logisztikai kiszolgálással akár a gyári érték felére is lecsökken a teljesítmény. Ilyenkor szokott kialakulni az a vélemény, hogy nem is tudja az a gép azt a teljesítményt, amit ígértek. Nem a kombájn teljesítményével van baj, ha tele tartállyal várja a szállító járművet.

Természetesen nagyon sok tényező van még, ami befolyásolja a kombájnunk működését, teljesítményét, de a fent felsoroltak vannak rá a legnagyobb hatással. Ha azt akarjuk, hogy kifogástalan minőségű és a lehető leggyorsabb legyen a betakarítás, kiemelt figyelmet kell fordítani a kombájnok üzemeltetésére.

A KITE Zrt. munkatársai teljes körű szolgáltatással állnak a partnereik rendelkezésére. Minden gazdaságra és betakarítási körülményre van megoldásuk, hogy optimális és költséghatékony legyen a betakarítás!

A következő szolgáltatásokat kínáljuk a betakarítógépekhez:

  • Telefonos ügyelet
  • Szezon közbeni gépbeállítás, üzemeltetési ajánlás (max. 4 alkalom/gép/év és max. 4 óra/alkalom)
  • Hozammérő kalibráció
  • Dokumentációs beállítások hozamtérkép készítésre
  • Kombájn üzemeltetési adatok elemzése (évente 3 alkalommal)
  • Gépüzemeltetési napi jelentés

Amennyiben gépüzemeltetéssel kapcsolatos kérdése merülne fel vagy tanácsot szeretne kapni, arra vonatkozóan, hogy hogyan spórolhat a betakarítás drága költségein, keresse a KITE Zrt. régiós gépüzemeltetés támogató kollégáit.

További információért látogassa meg a www.pgr.hu  oldalt, ahol minden egy helyen, egy kattintással elérhető!

Hodos Lajos, gépüzemeltetést támogató vezető