25%: nagyon nagyot ment tavaly az élelmiszeripar

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 09.

Főleg az építményfejlesztés erősödött tavaly az ágazatban. A legtöbb beruházást az édesség-, az az olaj- és a tejtermékgyártás szakágazataiban hajtották végre.

Saját zsebből, hitelből

Az élelmiszeripari beruházások értéke folyó áron (a 19 főnél többet foglalkoztató ágazati cégek körében) 25 százalékkal magasabb volt 2021-ben, mint 2020-ban. A finanszírozási megoldások közül egyedül a lízingelt berendezések értéke csökkent a vizsgált időszakban közel 17 százalékkal. 2020-hoz képest a cégek jobban mertek saját forrásból és/vagy bankhitelből fejleszteni: előbbi 25, az utóbbi a 22 százalékkal nőtt. A beruházásokat 2021-ben is nagyrészt (68 százalék) saját erőből finanszírozták a vállalkozások, ez az arány, a banki hitelé (15 százalék), illetve az egyéb kölcsöné (2 százalék) nem változott 2020-hoz képest – adta hírül a NAV adatai alapján az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

élelmiszeripar

Hasított az építményvonal

Az élelmiszeripari beruházások 60 százalékát gépekre és berendezésekre fordították. Az épület- és építményfejlesztés 35, a járműpark megújítása 2 százalékkal részesedett tavaly. Ebben nem is volt változás 2020-hoz képes, amikor ezek az arányok 63:31:2 voltak. Ennek megfelelően leginkább az épületekre és egyéb építményekre (+36 százalék) fordított beruházási összeg nőtt 2021-ben. Ezt követték 22 százalékos növekedéssel az egyéb beruházások, majd a gépek és berendezések (+20 százalék). A járművekre 16 százalékkal nagyobb összeget szántak a jelentést tett gazdasági szervezetek a tárgyévben.

élelmiszeripar
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán


Ezek az ágazatok vezettek

Ami a konkrét szakágazatokat illeti: a legnagyobb beruházási érték összességében az édesség-, az olaj- és a tejtermékgyártás terén történt. Ez a három szakágazat az élelmiszeripar teljes beruházásának 41 százalékát adta mintegy 124 milliárd forint értékben, az első tíz szakágazat pedig a 76 százalékát, 233 milliárd forint értékben. A beruházások értékének legnagyobb csökkenése 2020-hoz képest a baromfihús-feldolgozás, -tartósítás szakágazatban történt.

Kohout Zoltán (forrás: AKI)