fbpx

Baromfi: betiltották a növekedési antibiotikumos húsokat

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 09.

Az elsősorban a baromfipiacot érintő rendeletben április 22-től 2 hónapos türelmi időt hagyott a növekedési antibiotikumokkal kezelt állati hús behozatalára a francia kormány. Várhatóan egész Európa meglépi ezt.

Nő a rezisztencia

Miközben az USA-ban is az antibiotikum-rezisztencia növekedését mutatják friss vizsgálatok, a franciák arra számítanak, hogy az Európai Unió tagállami hozzájuk hasonló intézkedéseket vezetnek be. Az április végén életbe léptetett tilalom 2 hónapot adott a baromfiágazatnak arra, hogy garantálja a beszállítói láncokban, hogy a húst nem növekedéssegítő antibiotikumok használatával állították elő. Ha mégis, akkor módosítani kell az ellátási láncukat.

baromfi
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán


Kemény lépés

Ez azért is kemény lépés, mert a franciák tavaly az elfogyasztott csirkehús hozzávetőleg 45 százalékát importból szerezték: EU-s és EU-n kívüli államokból – emlékeztetett a Reuters. Az Anvol nevű francia ágazati vállalat üdvözölte a lépést, de szerintük a tilalom csak akkor lesz hatékony, ha az egész EU-ban bevezetik, mivel sok behozatali áru áthalad Rotterdam kikötőjén. Ezek között pedig elég nagy arányú a brazil és – legalábbis az orosz háború előtt – az ukrán áru. Az aggály jogos, köztudott, hogy egyik országban sem azonosak az állatjóléti, élelmiszerbiztonsági szabályzók az európaival.

Sokan belehalnak a szuperbaktériumokba

Az antimikrobiális rezisztencia közvetlen veszély a fogyasztók hatalmas tömegeire. Gyógyszerrezisztens bakteriális fertőzések számlájára írták 2019-ben miatt több mint 1,2 ember halálát 2019-ben, közvetetten azonban csaknem 5 millió halálesettel hozható kapcsolatba a probléma. „A globális egészségügyi tisztviselők többször is figyelmeztettek a gyógyszerrezisztens baktériumok és más mikrobák számának növekedésére az antibiotikumokkal való visszaélés és túlzott használat miatt, ami arra ösztönzi a mikroorganizmusokat, hogy „szuperbaktériummá” fejlődjenek” – fogalmazott a Reuters összeállítása. A Washingtoni Egyetem korábbi becslései szerint 2050-re évi 10 millió AMR-halálozást jósolnak. Tavaly az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a fejlesztés alatt álló vagy nemrégiben jóváhagyott 43 antibiotikum egyike sem volt elegendő az antimikrobiális rezisztencia leküzdésére…

Kohout Zoltán (forrás: PoultryWorld)