fbpx

Meteorológia: ami ma még jóslás, két év múlva tuti?

Írta: Kohout Zoltán - 2017 december 12.

Pár évtizede az egyik skandináv országban a meteorológiai szolgálat kapta az Év humoristája-díjat J. Az előrejelzések megbízhatósága folyamatosan javul, de most újabb, nagy áttörés ígérkezik: már a durva hurrikán útvonalát is megjósolták…! De mi a titok?

Légből kapott adatok

Hatalmas ötlet: részben a fel- és leszálló repülőgépekre szerelt speciális adatgyűjtő berendezés révén minden korábbinál pontosabb előrejelzésre (lesznek) képesek a meteorológiai szolgálatok – adta hírül az idokep.hu. Ez már ma is napi 3500 gépet jelent, amelyek száma naponta tucatnyival nő. A tőlük kapott adatokat ráadásul új, hatékonyabb adatszűrő-kalkulátorok pontosítják, továbbá fejlettebb adat-asszimilációs (vagyis a légkör eltérő pontjain lévő állapotokat megbecslő) folyamatok is társulnak. A szakemberek szerint ez a rendszer egy 2008 óta folyó fejlesztés révén alakul(t) ki, és gyakrabban, alaposabban ad előrejelzést, mint az eddig legmegbízhatóbbnak ismert európai szisztéma.

2019-től elengedhetjük a befőttesüveg-békákat

Az igazi áttörés 2019 nyarán várható, amikor üzembe áll az új amerikai modell, megújult adatasszimilációval, korszerű felhő- és talajfizikával, valamint megnövelt térbeli felbontással. Ennek pozitív hatása világszerte éreztetni fogja hatását, számos időjárási szervezet veszi ugyanis alapul az amerikaiak díjmentesen hozzáférhető előrejelzéseit – írja az idokep.hu.