fbpx

Hárommilliárdos fejlesztés az agráregyetemen

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 23.

Már vannak látványos eredmények, de a fejlesztés megy tovább: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) négy campusán 3,3 milliárd forintos beruházás indul.

MATE
A beruházás keretében infrastrukturális és energiahatékonysági fejlesztések valósulnak meg (fotó: MATE)

Az innovációt képviselve

A beruházás keretében infrastrukturális és energiahatékonysági fejlesztések valósulnak meg, valamint jelentősen megújul a digitális infrastruktúra is – ismertette a témában tartott sajtótájékoztatón Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke és Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének (RRF) keretéből támogatott projekt befejezése 2026. április végére várható. Az uniós támogatáshoz az egyetem 112 millió forint önerővel járult hozzá.

A hivatal elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar innovációs rendszernek a központi szereplője a magyar egyetemi hálózat. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok (KEKVA) maximálisan támogatják a folyamatot, hiszen az új tulajdonosok azt kérik az egyetemi menedzsmenttől, hogy olyan szemlélettel vezessék az egyetemet, amely illik az innováció központi szereplőihez.

A legek egyeteme

Gyuricza Csaba rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy két évvel ezelőtt a MATE olyan koncepció mentén jött létre, hogy innovációs, kutatási és oktatási hátteret adjon a magyar vidék, a magyar vidéki értelmiség képzéséhez, amellyel 21. századi színvonalon segíti újjáépíteni a magyar agrár és élelmiszer-gazdaságot.

A MATE több szempontból is a legek egyeteme, de a meglévő páratlan erőforrásaihoz fontos az is, hogy legyen modern infrastruktúrája. Az elmúlt évek fejlesztéseinek már vannak látványos eredményei, ami jelzi a jó irányt, és ebbe a filozófiába illeszkedik bele az a 3,3 milliárd forintos fejlesztés, amelyet négy campuson tudnak elindítani: Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason.

Az energetikai felújítások értéke 2,3 milliárd forint, digitális fejlesztésre 1 milliárd

Ezek a felújítások érintik a Szent István, a Kaposvári és a Georgikon Campust, illetve a Szarvasi Képzési Helyet. A szintén a négy helyszínt érintő digitális infrastruktúra-fejlesztés értéke 1 milliárd forint, aminek keretében jelentősen megújul a gyakorlati oktatást segítő digitális infrastruktúra, és hibrid oktatásra alkalmas termeket is létrehoznak.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett az egyetem 400 egyetemi polgár digitális készségfejlesztésére irányuló oktatásokat is fog tartani.

Forrás: MTI