fbpx

Adómentesség, beporzási támogatás – van méhészeti politikánk

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 22.

Elsőként tettük a méhészetet adómentessé, elsőként adtunk beporzási támogatást, és elsőként fogjuk ténylegesen felsorolni a címkén, mely országokból származik a méz, hiszen a termelők és a fogyasztók védelme így biztosított – mondta Nagy István agrárminiszter a Homokháti Méhész Egyesület méhészeti gyűlésén, Sándorfalván.

Méhek a facéliában
A beporzók fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban (fotó: Horizont Média/Archívum)

A méhészet kicsi ágazat a mezőgazdaságban, de kulcsszerepe van

Beporzás nélkül ugyanis nincs fenntartható fejlődés, fenntartható jövő. Az agrártárca továbbra is kiemelt figyelmet fordít a méhészetre a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó végrehajtása során is, valamint a nemzeti támogatási rendszerben.

A méhészeti szektorális támogatások esetében megmarad az 50-50 százalékos uniós és hazai társfinanszírozás, és 2023 és 2027 között a méhészeti ágazat a hazai forrással együtt mintegy 42,7 millió euró támogatásban részesül.

Ugyanúgy igényelhető lesz a méhek után az állatjóléti támogatás, 15 euró jár méhcsaládonként.

Zavar keletkezett az európai mézpiacon

Ebben a szegmensben is érezteti hatását az ukrajnai háború, a szomszédból érkező agrártermékek lenyomják az árakat. A harcok kitörése előtt 5000 tonna méz érkezhetett vám nélkül az EU-ba, efölött 17,3 százalékos vám terhelte a tételeket. Az unió döntése értelmében ma korlátlan mennyiségben érkezhet vám nélkül Ukrajnából a méz.

Az ukrán méhészek pörgetés után azonnal nyomott áron értékesítették a mézüket, és azok vették meg tőlük, ahová a magyar méhészek is szerették volna értékesíteni a termékeiket. Tavaly Európa 71%-kal több import mézet vásárolt, mint a megelőző esztendőben.

A mézpiaci zavarok megszüntetése érdekében a Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 30-i ülésén 19 másik tagállam agrárminiszterével közösen kérte Magyarország az Európai Bizottságot az európai piacon található mézkeverékek származásának szigorúbb szabályozására.

Forrás: AM/Sajtóközlemény