fbpx

Kedvezőbb kamatok, dől a pénz az élelmiszeriparba

Írta: - 2024 május 15.

Nagy-, kis- és közepes méretű feldolgozóüzemek is részesülhetnek az élelmiszeripar támogatására elkülönített 750 milliárd forintos fejlesztési forrásból.

Az államcélja, hogy a szektorban a technológiai fejlesztésekkel és a digitalizáció előmozdításával a legmodernebb megoldásokat alkalmazzák, mert csak így lehet versenyképes a globális piacon – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az I. MBH Élelmiszergazdasági Fórumon, Tihanyban. A tervek között szerepel egy kisebb léptékű és egy nagyobb, komplex projekteket támogató felhívás megjelentetése az élelmiszeripari ágazat számára. A Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása nevű felhívás esetén az elnyerhető minimum támogatási összeg 200 millió, a maximum pedig 5 milliárd forint, míg a Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása felhívás esetén pedig az elnyerhető maximális támogatási összeg 200 millió forint. A felhívások szakmai előkészítése folyamatban van.

feldolgozóüzem palackozás

Az államtitkár kiemelte: fontos, hogy ne csak a nagyvállalatok, hanem a kisebb és közepes méretű vállalkozások is támogatásban részesüljenek. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány folyamatosan tárgyal a bankokkal a kedvezőbb kamatlábak lehetőségéről, mégpedig azzal a céllal, hogy ezáltal is még vonzóbbá tegyék az élelmiszeripari pályázatokat és könnyebben elérhető legyen a finanszírozás az érintettek számára.