fbpx

Rémesen megdrágult a baromfi-üzlet a braziloknál

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 10.

Hiába termett rekord takarmánynövényekből, a globális importszivattyú miatt irtózatos áremelések sújtják a baromfi-ágazat szereplőit.

 

baromfi

 

Nagy termés, nagy kereslet

Egy híján 40 százalékkal nőttek a gyártási költségek tavaly a brazil baromfitermelésben. Ilyen brutális emelkedésre a válságos 2012-es év óta nem volt példa. A legkülönösebb az egészben az, hogy Brazília tavaly a takarmánynövény-termesztésben rekordokat ért el. A szójabab esetében 125 millió tonnás (+4,3%), a kukoricában pedig bő 102 millió tonnás (+2,5%-os növekedés a bázishoz képest) termés jelenti a csúcsot. Az árak mégis amiatt magasak, hogy az erős külföldi kereslet globális áremelkedést hajt.

 

baromfi

 

A bér és a húsár csökken…

A brazil baromfisok amiatt is bajban vannak, hogy eközben a húsárak nemhogy nem tartanak lépést a költségek emelkedésével, de inkább még mérséklődnek is. Juliana Ferrazt, a Cepea piacelemzőjét idézve a PoultryWorld rámutat: a jelenlegi forgatókönyv a drága alapanyagok és az olcsó hús konjunktúrája. Vagyis a húsárak csökkennek, s emiatt az élő állattenyésztők bevételei is esnek. A trend másik kedvezőtlen hatása, hogy – a brazil gazdasági-társadalmi moráltól nem idegen módon – az állattartó vállalkozások többek közt a munkabéreken spórolnak. A baromfitermelés költségei közül csak ez a tétel csökkent. A legnagyobb költségnövekedést produkáló takarmánykiadások pedig bő 33 százalékkal nőttek.

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív