fbpx

Kövesse figyelemmel a pályázati kiírásokat!

Írta: - 2017 február 06.

Új finanszírozási lehetőségek az agrárvállalkozások előtt

Előreláthatólag március végéig meghirdetik a 2014 és 2020 közötti időszak minden fennmaradó uniós pályázatát, ráadásul idén azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások is jól járnak, amelyek már a kifizetések előtt felhasználnák az uniós mezőgazdasági támogatásokat – hívták fel a figyelmet az OTP Agrár szakértői.

A legnagyobb hazai hitelintézetnél továbbra is megemelt összegű előfinanszírozás érhető el, és az előfinanszírozható támogatások köre is jelentősen bővült.

A Miniszterelnökség tervei szerint március 31-ig minden, az Európai Unió 2014-2020-as támogatási ciklusához kapcsolódó pályázati felhívást közzétesznek, vagyis a teljes rendelkezésre álló 34 milliárd eurónyi támogatási csomagot meghirdetik. Ennek megfelelően hatalmas pályázati dömping várható a következő két hónapban. Az érdeklődés óriási, amit az is mutat, hogy az utóbbi három hónapban már több mint 2000 vállalkozás lépett be az OTP Bank Pályázzunk Együtt Programjába, amely a hazai kkv-kat segíti uniós forrásokhoz jutni.

Fontos változások léptek életbe

Örülhetnek azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások, amelyek nem szeretnének várni a kifizetésekre. Ezek a cégek már jóval korábban felhasználnák a támogatási összegeket beruházásaikhoz, esetleg a hitelhez szükséges saját erő biztosítására.

Finanszírozási oldalról minden lehetőség adott a magyar agrárvállalkozások további fejlődéséhez. Érdemes kiemelt figyelemmel követni a pályázati kiírásokat, hiszen márciust követően várhatóan jóval nehezebb lesz pályázati pénzekhez jutni – a vállalkozások segítségre lehet a nemrég elindított www.palyazzunkegyutt.hu oldal is. Az egységes területalapú (SAPS) és a zöldítés támogatás előfinanszírozása például jó megoldás az éven belüli likviditási problémákra, tanácsolják az OTP Agrár szakértői.

Megfontolandó

Aki az OTP Zöldkártya szabad felhasználású hitelét veszi igénybe, nem csak az idei, hanem a következő év támogatásának összegét is egyszerre igényelheti, amelynek segítségével akár 122 ezer forint/hektár összeghez is hozzájuthatnak a vállalkozások. Erre abban az esetben van mód, ha a SAPS támogatást és a zöldítés komponens támogatást egyszerre előfinanszíroztatja a gazdálkodó.

Jó tudni

A fiatal gazda támogatás megelőlegezésére is hektáronkénti 36 400 forintos összeghatárig van lehetőség. Fontos részlet, hogy az előfinanszírozási források igénybevételéhez nincs szükség például terhelhető ingatlanra, hiszen maguk az uniós támogatások szolgálnak a hitelek fedezetéül.

Az előbb említett támogatási formák mellett az Agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) és a Natura 2000 kompenzációs kifizetéseinek megelőlegeztetésére is mód van, a támogatási összeg akár 70 százalékáig. Szintén az idei év újdonsága, hogy a területalapú támogatásokon túl egyéb mezőgazdasági támogatások faktorálása is lehetővé vált. Az állattenyésztési ágazatban alkalmazandó, termeléshez kötött közvetlen támogatások, a rizstermesztés-, az egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó átmeneti nemzeti programok és az állatjóléti hozzájárulások esetében is a tényleges kifizetések előtt juthatnak forráshoz a gazdák.

Összeállította: Kalmár Nárcisz