fbpx

Évértékelést tartott az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 15.

Aktualitások

A sajtótájékoztatón dr. Feldman Zsolt államtitkár a mezőgazdasági ágazat aktuális kilátásairól, finanszírozásáról beszélt.

„Magyarország gazdasági növekedésében az elmúlt években és a jövőben is komoly szerep jut az élelmiszergazdaság számára. A növekvő teljesítmény mögött az ágazatban tevékenykedő vállalkozások, gazdálkodók munkája mellett fontos szerep jut a kormányzat belső és külső piaci értékesítési csatornák megerősítését szolgáló politikájának, a kiszámítható és mind célzottabb támogatási rendszernek és a gazdaság szereplőit segítő finanszírozási intézkedéseknek. A magyar mezőgazdaság képes tovább növelni teljesítményét, képes még több hozzáadott értéket előállítani”  – mondta dr. Feldman Zsolt.

A jövőt illetően fontos információ, hogy a gazdálkodók számára 2015-ben terület alapú támogatásként 365 milliárd forint, piaci támogatások keretében 34 milliárd forint, tisztán nemzeti agrártámogatásként pedig 95 milliárd forint kifizetése várható, melyhez még pluszban járulnak hozzá a Vidékfejlesztési Program keretében tervezett kifizetések.

2020-ig 2500 milliárd forintnyi közvetlen támogatás és 1250 milliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatás érkezik, melyekhez kapcsolódnak a „Több munkahelyet a mezőgazdaságba” program révén megnövekedett nemzeti támogatások.

A pozitív jövőkép és a kedvezőbb hitelfinanszírozási környezet jele, hogy 2013-ban a mezőgazdasági beruházások értéke elérte a 258,6 milliárd forintot, 2014 első félévében pedig a 140,9 milliárd forintot.

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

A sajtótájékoztató második felében dr. Herczegh András összefoglalta az alapítvány idei eredményeit, valamint ismertette a jövőbeli feladatokat, és felhívta a figyelmet az ágazatban lévő kihívásokra.

2009 óta csak a mezőgazdasági hitelállomány volt képes mintegy 20%-os növekedést elérni, a feldolgozóipar, az építőipar, a kereskedelmi és a szállítmányozási ágazat hitelállománya összességében csökkent. Ez a növekedés nagyban köszönhető az alapítvány tevékenységének. Ez idő alatt mind az alapítvány fennálló kötelezettségállománya, mind az ügyletszáma a kétszeresére nőtt, így 2014. szeptember végén a fennálló hitelállomány meghaladta a 155 milliárd forintot, az ügyletszám pedig a 10 ezret. A fennálló állomány 61%-a forgóeszköz hitel, míg 36,7% beruházási hitel.

Az alapítvány 161 partnerrel működik együtt, ebből 29 bank, 121 takarékszövetkezet, 11 pedig egyéb pénzügyi vállalkozás. Az alapítványhoz csak kis- és középvállalkozások fordulhatnak segítségért, melyből 85%-ot a mikrovállalkozások tesznek ki.

„Nagyon fontos, hogy a gazdálkodók finanszírozási lehetőségeit bővítsük, mégpedig úgy, hogy a finanszírozás költségeit mérsékeljük. Célunk, hogy minél olcsóbban, minél többen jussanak hitelhez.”  – hangsúlyozta dr. Herczegh András.

Az AVHGA egyedülálló módon, jogi formájának köszönhetően, kizárólag saját kockázatra, állami támogatás nélkül is tud kedvező díjat biztosítani.

A Növekedési Hitelprogram igazi áttörést jelentett a mezőgazdaság finanszírozásában, hiszen tavaly június óta összesen 240 milliárd forint hitel került az ágazatba, amelyből az alapítvány 55 milliárd forint hitelt garantált. A mezőgazdaság részesedése a program két szakaszában 21%. A hitelprogram azért is sikeres a gazdálkodók körében, mert nem minősül támogatásnak, hasonlóan az alapítványi kezességi támogatáshoz.

Az alapítványi támogatásnak minősülő kezesség a 2,5%-os kamatmaximumot meghatározó MNB Növekedési Hitelprogram keretében felvett hitelekhez is nyújtható. A Növekedési Hitelprogram esetében különösen fontos az alacsony kezességi díj, a 2,5%-os kamat maximum miatt. Az alapítvány kedvezményes kezességi díja a legmagasabb, 80% készfizető vállalás mellett is mindössze 0,3% beruházási hitelek esetén.

Az alapítvány évente 30 000 munkahely teremtéséhez és megőrzéséhez járul hozzá. Az AVHGA nem csak a mezőgazdaság fejlődését szolgáló tevékenységet végez, nagy erőket fordít a vidék fejlesztésére is.