fbpx

Digitális szakadék a mezőgazdaságban

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 21.

Öregszik a magyar gazdatársadalom, közben a precíziós gazdálkodásra kéne átállni. Az agrárcenzus alapján azonban kijelenthető, hogy elsősorban a 40 évnél fiatalabb, felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdálkodók alkalmazzák a digitális és precíziós technológiákat.

 

Mezőgazdaság és digitális technológiaA digitális technológia és a precíziós gazdálkodás túllép a mobiltelefonon és a számítógépen (Fotó: Barna Ferenc)

 

A precíziós gazdálkodásra történő átállás a sikeres generációváltás függvénye

„Mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy a gazdálkodók között – gazdálkodói mérettől és ágazattól függetlenül – ne alakulhasson ki digitális szakadék” – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia megnyitóján.

A kormány 100 milliárd forint keretösszeggel hirdetett meg pályázatot, mely a mezőgazdasági termelés számára precíziós gazdálkodás technológiai beszerzését támogatja.

 

A digitális technológia alkalmazásának eredményei:

  • a jövedelmező és eredményes termelés,
  • a piaci versenyben való sikeres részvétel,
  • összhang teremtése a gazdálkodás és a természeti környezet között,
  • az erőforrások, különösen a termőföld fenntartható hasznosítása.

Szükséges az európai élelmiszer-gazdaságban rejlő tartalékok jobb kiaknázása, ebben főszerepet játszik a precíziós technológia.

Feldman Zsolt beszédében elmondta, a kormány összehangolt munkát folytat, hogy a digitalizáció a teljes agráriumban, a teljes élelmiszeriparban elterjedjen. Példaként hozta fel, hogy 2019-ben külön digitális stratégia készült az agráriumnak, jelenleg már az élelmiszeriparét állítják össze.

 

Mezőgazdaság és digitális technológiaA digitális technológia alkalmazása a 40 évnél fiatalabb gazdákra jellemzőbb (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az idén 26 ország 116 előadójának részvételével július 19-22. között rendezik meg Budapesten a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA). Magyarország először kapta meg az ECPA rendezési jogát.

 

Forrás: MTI