fbpx

Méztermelés kockázata csökken, jövedelmezősége pedig javul

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 21.

Világszerte és Európában is az elmúlt években súlyos mértékűvé vált a vadon élő beporzók, elsősorban a méh fajok tömeges pusztulása, ráadásul nem csak az egyedszámuk, hanem a sokféleségük is csökken. A megfelelő beporzás hiánya egyszerre okoz gazdasági kárt a gazdáknak és emelkedő élelmiszerárakat a fogyasztóknak – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter arra, hogy a beporzók szerepe mind a mezőgazdasági termelésben, mind az élelmiszeriparban megkérdőjelezhetetlen.

 

Mezőgazdaság, csökken a beporzók számaA természetes beporzók ökoszisztéma-szolgáltatási tevékenységének csökkenését a méhészeti ágazat kompenzálhatja (Fotó: Barna Ferenc)

 

Magyarország konkrét intézkedési javaslatokat fogalmazott meg

A méhészeti ágazat megsegítése érdekében a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén Brüsszelben konkrét intézkedésekre tett javaslatot a magyar küldöttség. A beterjesztett dokumentumot Franciaország, Görögország, Horvátország, Olaszország és Románia is támogatta.

A természetes beporzók ökoszisztéma-szolgáltatási tevékenységének csökkenését a méhészeti ágazat kompenzálhatja, ehhez azonban szükséges, hogy megmaradjon a termelők méhtartási kedve. Ez azzal ösztönözhető, ha a méztermelés kockázatai csökkennek, jövedelmezősége pedig javul – vázolta fel a lehetőséget a tárcavezető.

 

Méhészeti Nemzeti Program a legfontosabb alappillére az ágazatnak

Annak sikeres alkalmazása érdekében tett javaslat az agrártárca a rendelkezésre álló forrásoknak a helyi viszonyokhoz alakítható rugalmasabb felhasználhatóságára.

A jövedelmezőség stabilizálása érdekében a tagállamok közösen szorgalmazták, hogy az Európai Bizottság biztosítson támogatási lehetőséget. Ez a Közös Agrárpolitika reformjához kapcsolódó végrehajtási szabályok kidolgozása során kerülne kidolgozásra, a támogatás alapját a méhcsaládok száma képezné. Fő célja: a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése, és a méhek beporzási tevékenységét szolgáló tevékenység támogatása lenne.

 

Mezőgazdaság, csökken a beporzók számaA méhcsaládok száma Magyarországon (Infografika: MTI)

 

Magyarországon az elmúlt három évben a méhészek jövedelmezősége és a termésmennyiség is csökkent

A méhészek kifogytak tartalékaikból, a jövedelmezőség három év alatt 50 százalékkal csökkent az ágazatban. A magyar kezdeményezés ebben a nehéz helyzetben kíván hatékony és kézzelfogható segítséget nyújtani a méhészek számára.

Az elmúlt másfél évben már ötödik alkalommal szerepel a tanács napirendjén a méhek védelmével összefüggő napirendi pont, amely mutatja a téma kiemelt fontosságát és azt, hogy az eddigi intézkedések még nem voltak elegendők.

A facélia mézlegelőként működik a méhészek örömére (Videó: Horizont Média)

 

Forrás: MTI