fbpx

Tárolókapacitás és öntözés nélkül nincs burgonyatermesztés

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 21.

A megváltozott klimatikus viszonyok és hektikus piaci körülmények között kell eredményesnek lennie a magyarországi burgonyaágazatnak, miközben felveszi a versenyt az uniós importáruval. Tárolókapacitás növelése és az öntözés megoldása a kulcs – hangoztatják sok éve a burgonyatermelők.

 

Mezőgazdaság, burgonya, tárolókapacitás
Az egyenetlen csapadékeloszlás miatt öntözés nélkül nem biztosított a mennyiségi és minőségi termelés (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az egyik legösszetettebb technológiai hátteret igénylő mezőgazdasági kultúrának a burgonyaágazat

„A kormányzat mindent eszközt rendelkezésre bocsát annak érdekében, hogy kiszámítható, sikeres és eredményes legyen Magyarországon burgonyát termeszteni” – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta-, Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón.

 

A szélsőséges időjárás, egyenetlen csapadékeloszlás

A klimatikus viszonyok jelentős változása – különösen a burgonyatermesztés számára kulcsfontosságú nyarak melegebbé és szárazabbá válása – miatt öntözés nélkül már nemigen lehet eredményesen burgonyát termelni. Ezért támogatott a termelők öntözési közösségeinek létrehozása, működésük és beruházásaik.

 

Tárolókapacitások bővítése, kialakítása

A burgonya hosszú hónapokon keresztül, korszerű körülmények között történő tárolása elkerülhetetlen a fogyasztói elvárásoknak megfelelése érdekében, illetve a piac folyamatos kiszolgálásához.

A Megújuló vidék, megújuló agrárium programban nyíltak meg azok a pályázati lehetőségek, amelyekkel a termelők fejleszthetik, megújíthatják a technológiai kapacitásukat és gépparkjukat.

 

Mezőgazdaság, burgonya, tárolókapacitás
Tárolókapacitás nélkül nem tudnak a termesztők egész évben minőségi burgonyával megjelenni a piacon (Fotó: Barna Ferenc)

 

A fogyasztók kedvelik, keresik a burgonyát, vagyis van jövője az ágazatnak

A fogyasztók egész évben egyenlő minőséget és választékot keresnek az üzletekben. Azonban megváltoztak a vásárlási szokások, ugyanis nem vásárolnak nagy mennyiséget, nem tárolnak otthon burgonyát, a kisebb kiszerelések a népszerűek.

Ehhez segíti hozzá a termelőket a megfelelő tárolókapacitás kialakítása, a géppark megújítása és a precíziós gazdálkodás eredményes alkalmazása, illetve a jó minőségű vetőburgonyák.

 

Forrás: MTI