fbpx

Csak óvatosan a kombájnok előzésével

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 13.

Ellepték az ország útjait a mezőgazdasági munkagépek, felgyorsult az aratás, ezért gyakrabban közlekednek a közutakon kombájnok és traktorok – hívta fel a közlekedők figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 

Mezőgazdaság, kombájnok
A kombájnok, traktorok – szinte bárhol találkozhatunk velük vidéken (Fotó: Pixabay)

 

Idén csaknem másfél millió hektáron aratnak

Ez az ország területének 16 százalékát teszi ki. Az őszi árpa nagy részével már végeztek, az őszi káposztarepce, az őszi búza betakarítása nemrég kezdődött, a rozs, a tritikálé, a tavaszi árpa és a zab ezután következik.

Az aratás a közlemény szerint még legalább 3 hétig tarthat, a NAK ezért türelmet és körültekintést kér azoktól, akik vezetés közben kombájnnal, traktorral, szállítójárművel találkoznak. Aratás közben és utána is egy darabig még mezőgazdasági vontatók fognak szalmabálákat fuvarozni, melyek szintén figyelmet érdemelnek a közlekedésben.

 

A munkagépek lassan haladnak

A mezőgazdaság munkagépek a személyforgalomhoz képest lassan haladnak, ezért feltorlódhatnak mögöttük a járművek. A gépek fizikai paraméterei is szélsőségesek lehetnek, így előzni csak óvatosan, jól belátható útszakaszon lehet, a megfelelő oldaltávolságot tartva.

Mezőgazdasági járművel mindenütt lehet közlekedni, ahol azt a KRESZ nem tiltja. A mezőgazdasági munkákra használt lassú járművek óránként maximum 25 kilométeres, mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 kilométeres sebességgel mehetnek.

 

Mezőgazdaság, kombájnok
A kombájnok 25 km/h sebességgel haladhatnak (Fotó: Pixabay)

 

A közlekedésben csak úgy vehetnek részt, hogy a jelzőfények nincsenek takarásban, a kombájnokról pedig le kell szerelni a vágóasztalt.

 

Forrás: MTI