Gondolkozzon rendszerben és tervezzen előre!

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 04.

Manapság sok gyártó-forgalmazó a precíziós mezőgazdaság hívószavával próbálja Önöket, termelőket magához csábítani. Mindenki csodákat ígér, ha az általuk kínált eszközöket vásárolja meg valaki.

A piacon elérhető erőgép és munkagép kezelőfelületek azonban sok esetben nem kompatibilisek egymással, vagy a gépkapcsolattal, így felesleges cserékbe, indokolatlanul sokféle kezelőfelület megtanulásába kényszeríthetik a gazdálkodókat. Ez az út pedig elkerülhető, egy ésszerű, tudatos, szaktanácsadóval egyeztetett vásárlás esetén.

A most alakult Magtár Plusz Automatizálási Kft. kínálatában minden olyan eszköz megtalálható, amelyre alapozva ki lehet alakítani egy jól működő, gyártófüggetlen rendszert. A megoldás abban rejlik, hogy a traktorok és munkagépek feletti szinten, létre kell hozni egy egységes kezelőfelületekből álló szintet. A kínálatban szereplő, Steyr logóval ellátott (eredendően a Trimble által gyártott) kormányzási rendszerek gondoskodnak a gépek vezetéséről. Az AgLeader kezelőfelületek profi módon oldják meg a munkagépek és kombájnok egységesítését. Ezzel a megoldással, ketté tudjuk választani a kormányzást és a munkagépek vezérlését. A jövőben a traktorok a gyári rendszereik segítségével fogják a kormányzást megoldani. Amikor ez az állapot az Ön gazdaságában bekövetkezik, akkor sem lesz kiszolgáltatott helyzetben, hiszen az AgLeader kezelőfelületek bármilyen gyári GPS kormányzás mellé tökéletesen illeszkednek, a GPS pozíciókat fel tudják használni. Az így kialakult rendszerben, az adatok zökkenőmentesen jutnak el, akár az interneten keresztül, az irodától a traktorfülkéig. Az ADATOK, amiből INFORMÁCIÓ nyerhető, és végül ezek alapján DÖNTÉS születik. Igazi értékteremtés az adatok és információk alapján hozott megfelelő döntés során keletkezik. Ezért mindenkinek, aki növelni szeretné a hatékonyságát, azt javaslom, szenteljen sokkal nagyobb figyelmet azokra az adatokra, amik a szántóföldről származnak. Ez lehet, első lépésben a felhasznált anyagok dokumentálása, később viszont kiegészülhet hozamtérképezéssel, talajvizsgálati eredményekkel, műholdképekkel, drónfelvételekkel, vagy akár a vetőgépből származó adatokkal. Az Önök gazdaságában a legnagyobb érték a gazdálkodással kapcsolatos minden adat! Ha jó körülmények adottak: megfelelő termőföld, eszközellátottság és munkaerő; akkor a termelésből származó adatok eredményes felhasználásával, precíziós gazdálkodási szemlélettel további hatékonyságot tud növelni.

A saját adatinak felhasználásával tudja elérni majd, hogy a legtöbb profitot arathassa le a területiről. Optimalizált inputanyag-felhasználással, ezáltal csökkenő költségek mellett maximalizálható a profit, de a begyűjtött adat nélkül hozzá sem lehet kezdeni. GPS-es kormányzás mellett, munkagép vezérlésen át, akár hozamtérképező rendszerre (legyen bármilyen régi is a kombájn), a Magtár GPS üzletág szakemberei a legnagyobb örömmel adnak szaktanácsot, hogy a jövőben már rendelkezzenek ADATTAL, és az egységes kezelőfelület rendszerrel.


Nagy Bence

GPS üzletág vezető+36 20/222-2852