Szója bemutató Újmohácson

Elöljáróban a házigazdáról, a Margittasziget 92’ Kft.-ről szóljunk néhány szót, hiszen ők végezték a kísérletek beállítását. Mint Éberhardt György ügyvezető elmondta, cégük az 1970-es évek végétől foglalkozik komolyan szójatermesztéssel, s jelenleg mintegy 250-300 hektáron állítanak elő szója vetőmagot. A dolgozói létszámuk 90 fő, s mivel viszonylag nagy állatállománnyal (400 tehén) is rendelkeznek, ezek takarmánnyal való ellátása nem kis feladatot jelent. A Sumi Agroval régi a kapcsolatuk, már több, mint 8 éve tart ez az együttműködésük, ami az Isidor szója fajta kapcsán indult el.

A rendezvény programja az Margittasziget 92’ Kft. bemutató és vetőmag-előállító területein a fajták megtekintésével kezdődött. Megnyitójában Wohl László, a Sumi Agro Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Zubek Lajos kollégájának adta át a szót, aki elmondta, hogy április végén kerültek a fajták elvetésre. A hosszantartó nyári hőség miatt aggódtak ezért a bemutatóért, mert nagyon úgy tűnt, hogy gyengék lesznek az állományok, de a pl. középérésű fajták még időben megkapták a csapadékot.

A termesztők 2008-ban ismerkedhettek meg először a Splendor-ral, ezzel az igen korai éréscsoportba tartozó, kifejezetten új genetikát képviselő szójafajtával, amely kevésbé intenzív, rövid tenyészideje miatt az ország egész területén biztonságosan termeszthető. A következő ES Mentor-t nagyon jó aratni, rendkívül szárszilárd. Itt a Margittasziget 92’ Kft.-nél korábban a 4,5 tonna/ha átlagtermésével még a sokat tapasztalt szakemberek csodálatát is kivívta már. A kiváló termőképessége mellett a kimagasló állóképessége is nagy jövőt jósol neki.

A középkorai csoport legelső képviselője a Sponsor nevű fajta volt a Sumi Agro Hungary Kft kínálatában, hazai minősítése után még 7 évvel is éréscsoportjának meghatározó fajtája!

Az Isidor a középérésű csoport tagja, intenzív típusú, a szokásosnál kicsit nagyobb tápanyagszintet rekordterméssel hálálja meg. Margittaszigeten az elmúlt évek átlagában 3,7 tonna /ha feletti termést produkált. Mivel most egy közepes év elé nézünk, ez az éréscsoport várhatóan 3 tonna fölött fog teljesíteni. Idén a szója a magyarországi vetésterülete mintegy 40 ezer hektárra tehető. Ennek a fajtának az értékesített fémzárolt vetőmag mennyisége 5.000 hektárra elegendő, így a fémzárolt vetőmaggal elvetett teljes vetésterület kb. negyedét képviseli ebben az évben. Nagyon nagy előnye a szárszilárdsága és a homogenitása, az, hogy viszonylag szépen, egyenletesen érik, jól aratható, nem pereg. Szeptemberben már minden esetben levágható, és búzát lehet utána vetni. A termőképessége alapján kijelenthető, hogy a jelenlegi szortiment egyik legnagyobb genetikai potenciáljával rendelkező szójafajtája.

A versenytársakat meghaladó, kiemelkedő termőképességgel rendelkező fajta az Astafor. Hosszú tenyészideje miatt kifejezetten azország déli termőtájaira javasolják, illetve, ha utána nem őszi kalászos követi, az ország egész területén termeszthető. A szója-kukorica vetésváltásban is kitűnő megoldást jelent.

A bemutató után szakmai tanácskozás következett. Elsőként Fehér István, NÉBIH Baranya Megyei Kormányhivatal Vetőmagfelügyeleti Osztályának osztályvezetője ismertette a szója vetőmag-előállítás hazai helyzetét. Magyarországon a köztermesztésben megtalálható 53 szójafajtából itt Baranyában termesztenek a legtöbbet, 41-et, és a vetőmag előállítás kb. 70 százaléka is ebben a megyénben történik.

A szentlőrinci Agroméda Kft. több mint 400 hektáron végez szója vetőmag-előállítást. Dr. Bárány Sándor ügyvezető igazgató elmondta, ez a magyarországi viszonyok között jelentős területnek számít, a bejelentett hazai szaporításnak kb. az egy hatod részét teszi ki.

A magyarországi szójatermesztés helyzetét Szekrényes Gábor, a NÉBIH témavezetője mutatta be. Hazánkban a szója legnagyobb vetésterülete 66 ezer hektár volt, amitől ma sajnos elég messze vagyunk. Bár 53 fajta előállítása folyik nálunk, a termesztésben csak 9-10 fajta szerepe a meghatározó. A legnagyobb problémát idén a vegetációs idő során az áprilisi száraz idő jelentette.

A Magyar Szója Nonprofit Kft. helyét és szerepét a magyar szójatermesztésben Seiwerth Gábor ismertette. Szervezetük legfontosabb feladatának a génmódosítástól mentes, itthon termesztett szója vetésterületének növelését, feldolgozását határozta meg. A kedvező ökológiai adottságaink miatt a vetésterület a jelenleginek akár a többszöröse is lehetne. A tagságukat tovább szeretnék bővíteni, és végcélként egy szakmaközi szervezet létrehozását határozták meg.

Minden évben vannak meglepetések a szója növényvédelmében – mondta Steiner István, a Sumi Agro Hungary Kft. területi képviselője, amikor a szójatermesztés növényvédelmi kérdéseiről beszélt. Az elmúlt években az atkákkal kellett megküzdeni, most a takácsatka okozott sok problémát. A vegetáció kezdeti időszakban több gyomnövény ellen is szükséges lehet a beavatkozás. A Pledge 50 WP széles hatásspektrumú gyomirtószer a magról kelő kétszikű gyomok ellen. Szójában a vetés után, a kelés előtt (preemergensen) kell kijuttatni a készítményt, a vetést követő két napon belül.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a galériában.

növénytermesztés sumi agro szója