fbpx

Még 20 évig béna marad a magyar agrárium

Írta: Kohout Zoltán - 2018 augusztus 28.

Bár van jó kezdeményezés, még legalább 20 évbe telhet, míg a magyar mezőgazdaság kilábal az egyre súlyosabb szakemberhiányból. A baj olyan komoly, hogy már nemcsak a gépállomány szakszerű kezelése, karbantartása probléma, de gyakran a növekedési tervek is elmaradnak a megfelelő munkaerő hiányában…

Emberöltőnyi lemaradás

A mezőgazdasági szakemberhiány legalább fél évtizede szerepel a kiemelt, égető problémák listáján. Előremutató kezdeményezésként elindult a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) Legyél te is mezőgépész! programja, de hozzáértők szerint még akkor is legalább 20 évbe telik az ágazati munkaerőhiány lefaragása, ha most sikerül a fiatalokat megszólítani – mondta nemrég a sajtónak az egyik legnagyobb hazai mezőgazdaságigép-kereskedő, az Axiál Kft. markertingigazgatója, Umenhoffer Péter.

A tizede sem marad a pályán

Miközben például hazánkban 4500-5000 mezőgépész profilú munkaerőigény jelentkezik, a hazai képzési rendszer ennek csak a tizedét képes kibocsátani. A mezőgépészet megítélése az elmúlt harminc év során alig változott, véli a szakember. A szakmát még mindig elavultnak, alantasnak tartják, sok fizikai munkával és ehhez mérten alacsony fizetéssel. Ezért sok végzős külföldön vagy nem közvetlenül a gyakorlati foglalkoztatásban (hanem például a kereskedelemben, márkaképviseletben) vállal munkát a jobb fizetés és munkakörülmények reményében.

Öregedés, leépülés

Mindez további hiánytüneteket szül. Egyrészt elöregedik a szektor: az átlagéletkor már így is 50 fölötti, ráadásul az iskolázottsági átlagszint ugyanakkor alacsony. Így egyre gyakrabban nem megoldott a modern, érzékeny és komplikált technológiájú gépek üzemeltetése, karbantartatása.

A másik tünet a fejlesztések elmaradása. Noha az EU-támogatások többféle fejlesztést lehetővé tennének, egyre több gazdaság számolt be arról az Agrárágazatnak is, hogy megfelelő számú felső- és középfokú végzettségű szakember, továbbá gépész vagy szezonális munkaerő hiánya miatt nem mernek belevágni bővítéses, modernizációs beruházásokba.

Összeállította:
Kohout Zoltán