fbpx

Kartellgyanú: több száz gazda tüntet Szabolcsban +12 forintért

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 28.

A környező országokban bevett áraktól eltérően méltatlanul alacsony, 13 forintos áron veszi át a magyar almát az északkelet-magyarországi termelőktől az osztrák felvásárló. A gazdák ezért több tucat traktorral félpályás tiltakozóakciót tartanak Vásárosnamény és Anarcs térségében.

A magyar almáért a felét adják

Elfogadhatatlan, hogy a magyar gazdák önköltségi ár alatt, lényegében ingyen szállítsák be a gyümölcsöt a feldolgozókba, vagyis, hogy amit a magyar termelőktől elvesznek, azt adják oda az osztrák és német gazdáknak – mondta a tüntetésen Jakab István (Magosz) a sokadik demonstráción, hozzátéve: akár a kartell gyanúja is felmerül almaügyben. A Vásárosnamény határában lévő feldolgozóüzemnél ezúttal is több száz gazda jelent meg 30-40 traktorral-munkagéppel elfoglalva a 41-es főút egyik oldalát. A termelők többsége az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. telephelye előtt demonstrál azt kérve a társaság vezetésétől, hogy legalább 25 forintra emeljék fel az ipari alma jelenleg 13 forinton álló kilogrammonkénti átvételi árát – akárcsak Lengyelországban vagy Ausztriában és Németországban, ahol 25-32 forintot adnak a gyümölcsért.

Termelői feldolgozók kellenek

A gazdák egyetértettek abban, hogy az önköltség felét sem tartalmazó áron továbbra sem szállítanak be almát a feldolgozóba. A demonstráción elhangzó beszédek után egy leponyvázott, léalmát szállító teherautó hajtott be a feldolgozóüzembe, de a gazdák kiabálása és méltatlankodása után a teherautó visszafordult és elhagyta a területet – jelentette az MTI.

A Magosz időközben közölte, hogy az Austria Juice jelezte a termelők felé: cégüknél jelenleg is zajlik a piaci folyamatok elemzése, ezért vezetőik legközelebb szerdán délelőtt tudnak ismét tárgyalóasztalhoz ülni a megyei gazdakör képviselőivel. Korábban Anarcson kétszáz gazda tüntetett az Austria Juice helyi feldolgozóüzeme előtt. A kormányzat képviselő szerint a megoldás termelői tulajdonú feldolgozók létrehozása volna.

Szerkesztőség
(forrás, fotók: MTI, szon.hu, szabolcsihir.hu)