fbpx
886469

Egyre többen keresik az egészséges életmód gyümölcseit

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 29.

Az egészségtudatos életmód előtérbe kerülésével folyamatosan nő a bogyós gyümölcsök iránti kereslet, amit Európa nem tud kielégíteni, behozatalra szorul.

bogyós gyümölcsMálna, szeder, ribizli – folyamatosan nő a forgalmuk, egyre többen keresik (Fotó: Pixabay)

Európán kívüli országokból származó importra szorulunk

A málna és a szeder népszerűsége nőtt az elmúlt években, de a piros ribizli forgalma is folyamatosan emelkedik.

Az innovatív logisztikai megoldásoknak köszönhetően nagy távolságok áthidalására is képes ma már a szállítás. A csomagolás fejlődésével az érzékenyebb, magasabb nedvességtartalmú gyümölcsök is beszerezhetők akár távoli országokból is.

Ennek köszönhetően az európai piacon folyamatosan jelen vannak a bogyósgyümölcsök ugyanúgy, mint a citrusfélék és a banán.

A hazai termelés

Magyarországon 2020-as eredményei, a KSH adatbázisa szerint: 1170 hektáron termesztettek ribizlit, 253 hektáron málnát és 846 hektáron szamócát. A bogyósgyümölcsök termesztése az elmúlt években folyamatosan csökkent, mára a ribizli és a szamóca kivételével gyakorlatilag megszűnt. Ennek fő okai a klímaváltozás negatív hatásai, valamint az öntözés és a kézimunkaerő hiánya.

A málna a téli hónapokban elsősorban Marokkóból érkezik az EU-ba

Ebben az időszakban kiegyensúlyozott a piac, mivel sem a kínálat, sem pedig a kereslet nem túl nagy, az árak 8,50-9 EUR/kg között mozognak. A következő hetekben várhatóan ismét növekedni fog a kínálat, de a kereslet is, tehát továbbra is egyensúlyban marad.

A mexikói málna szezonja augusztus végén-szeptember elején kezdődött, a csúcsidőszak január közepétől február közepéig tart.

A szeder nagy része a téli időszakban Mexikóból érkezik

Mivel nem szállítanak egyszerre nagy mennyiséget, kapcsolt áruként, elsősorban személyszállító repülőjáratokkal érkezik Európába a szeder. A pandémia miatt azonban a légi személyszállítás a korábbi évekhez képest jelentősen visszaesett, így a szállítás csak döcög, ez pedig drágítja a gyümölcsöt. Az árak 12-16 USD/kg között mozognak.

A mexikói szeder szezonja szeptemberben kezdődik.

Olaszország termelőként és fogyasztóként egyaránt jelen van

A piros ribizli egyik legnagyobb felvevőországa Olaszország (Németország mellett), azonban a téli hónapokban a kereslet a ribizli esetében is csökken.

Az Olaszországban értékesített szeder többnyire Mexikóból, a málna többnyire sajátjuk, azonban Spanyolországból és Marokkóból is importálnak, a piros ribizli azonban jellemzően olasz.

Spanyolország 25%-os részesedéssel a második legnagyobb málnatermesztő az EU-ban

A termelés jellemzően Andalúziában folyik, és többnyire exportra kerül. A különböző egy szezonban többször termő és nem remontáns fajták átfedésének köszönhetően szinte egész évben folyik a termelés, azonban a csúcsidőszak március és május között van.

A málna értékesítése kiegyensúlyozott volt ebben a szezonban, azonban novemberben jelentősen megnőtt a marokkói konkurencia. A COVID-19 járvány és az elrendelt szállodai és vendéglátóipari korlátozások szintén negatívan hatnak a málna értékesítésére.

Dél-Afrika jelentős szeder és málna termesztés

Az elmúlt időszakban számottevően bővült a szedertermesztésük. A málnaexportjuk szintén növekvő tendenciát mutat az elmúlt évek során, és jelenleg is folynak kísérletek új málnafajtákkal.

bogyós gyümölcsA folyamatos fogyasztás mellet a különböző ünnepek idején megugrik kereslet (Fotó: Pixabay)

Az év végén a karácsony és a szilveszteri időszakban nagy a kereslet a málna iránt, az ünnepeket követően pedig januárban és februárban az egészségtudatosabb étkezés, illetve a Valentin nap miatt van fokozott igény a bogyósgyümölcsökre.

Forrás: NAK

Összeállította: Barna Ferenc