fbpx

Felokosított gépek és technológiák segítik a biotermesztést Szakmáron

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 14.

A termőföldtől az asztalig” szlogen a szakmári gazdaságban gyakorlatilag helyben megvalósul, hisz a közel 1200 hektáron megtermelt búzából, biobúzából, tönkölybúzából saját malmukban állítanak elő lisztet.

Szakmári Malom
A Szakmári Malom a precíziós gazdálkodás kategóriagyőzelmét nyerte el a versenyen

Emellett napraforgót, repcét, szóját és kölest is termel Bévárdi Ádám az édesapjával és üzlettársaival. A Bács-Kiskun megyei, helyenként szikfoltokkal tarkított réti, erdőségi és öntéstalajok közel 90 százalékán biogazdálkodást folytatnak, így legnagyobb kihívásuk (az aszály mellett)  a talajnedvesség megtartása és a gyomok elleni küzdelem. A Szakmári Malom Kft-nél ezért is vágtak bele két évvel ezelőtt gépeik „felokosításával” a precíziós gazdálkodásba.

Azóta a hozamtérképek, a talajszondázási eredmények, a műholdas nyomkövetés és NDVI-indexek adatai alapján döntenek, vetésük és tápanyag-kijuttatásuk differenciált, a biogazdálkodás miatt pedig a gyomfésűk és a kamerával felszerelt sorközművelő kultivátorok fontos (ha nem a legfontosabb) szereplőivé váltak a gépparkjuknak és technológiájuknak. Precíziós szemléletük nemcsak a szántóföldön, hanem a tisztításban, betárolásban is érvényesül, a malmi minőséget színválogató, fajsúlyválogató és korszerű triőr végzi. A biotermesztés és -feldolgozás újabb lépcsőjeként a „babyfood” szegmens minőségének elérése a következő cél a szakmári gazdaságban.

Bévárdi Ádám

Ahogy korábban mi is megírtuk, a nyáron lezajlott a Magyarország Legszebb Birtoka birtokbejárása, a zsűri bejárta “Tolnát-Baranyát”. Így ebben az évben is arra kérjük Önöket, hogy látogassanak el a www.magyarorszaglegszebbbirtoka.hu weboldalra, és válasszák ki a szívükhöz legközelebb álló vagy a valóban legszebbnek vélt birtokot, és szavazzanak! A szavazófelület ITT érhető el.

Sándor Ildikó
főszerkesztő, MLB-zsűritag