fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka 2022 – birtoklátogatáson jár(t) a zsűri

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 12.

„Meggyőződésünk, hogy hazánk agrárkultúrája, szépségei és szakmai színvonala semmiben nem marad el a nyugat-európai birtokok oly sokszor emlegetett szépségétől”– vallják már 6. éve a Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírói, ötletgazdái. Az Agrárágazat az indulás óta médiatámogatója a kezdeményezésnek, így rendszeres résztvevője és zsűritagja a birtoklátogatásoknak.

MLB Zsűri
Nem volt egyszerű feladata a zsűrinek az idén sem

Olvasóink már megszokhatták, hogy részletesen bemutatjuk a verseny szereplőit, mindenkit buzdítva a közönségszavazásra, hisz az így odaítélt díj még nagyobb értéket képvisel. Ismerősként vagy épp ismeretlenként, a közösségi médiára támaszkodva gyűjtenek szinte rajongótábort a gazdák, mindennapi munkájukat is színesítve ezzel. Ebben az évben is arra kérjük Önöket, hogy látogassanak el a www.magyarorszaglegszebbbirtoka.hu weboldalra, és válasszák ki a szívükhöz legközelebb álló vagy a valóban legszebbnek vélt birtokot, és szavazzanak! A szavazófelület ITT érhető el.

A hatodik díjkiírás és hivatalos zsűrizés viszont más volt, mint az előzőek. A jelölteket saját laudációjuk és a szervezők által a helyszíneken készített videofelvételek alapján bírálta a zsűri, ez alapján rangsorolva őket. Ez a döntési metodika kétségkívül könnyebben kivitelezhető és időtakarékosabb volt, viszont nem egyszerűsítette a zsűri dolgát. Azt viszont rendszeres zsűritagként magunk is láthattuk, hogy egy országos kampány és sikertörténet után a dobogóról „épp lecsúszni” akár kudarc is lehet. Pedig nem az! Az idén tehát már csak a kategóriagyőzteseket látogatta meg a zsűri, de ugyanúgy „az almát a körtével” érzésünk volt, folyamatosan megélve azt a felismerést, hogy a mezőgazdaságot szívvel-lélekkel és egyre inkább felértékelődő szakmai felkészültséggel és persze alázattal lehet csak művelni. S ez természetesen mindenki gyakorlatában mást jelent. Ezúttal is jártunk gyümölcsösben, jól prosperáló szántókon, borászatban, fiatalabb és idősebb gazdánál, állattartónál és növénytermesztőnél is. Mátrai Zoltánt, a díj ötletgazdáját idézve, nem bozótharcosokat kerestünk, hanem a gazdatársakkal együttműködő, példát is szívesen mutató kollégát, aki nemcsak birtokával, de innovatív gondolataival, hozzáállásával is utat tud(na) mutatni.

Az idei 50 jelölt közül most fogadják tőlünk (és a zsűritől) a nyolc kategóriagyőztest! Lapunk nyomdába adása után pár nappal fogjuk zsűritagként is megismerni a végeredményt, amiről majd a szervezők és mi is hírt adunk, legközelebb pedig már az abszolút győztest, az idei „legszebbet” részletesen is bemutathatjuk.

Míg Önök a kategóriagyőztesekről olvasnak, addig mi (a zsűritagok) – első alkalommal – a határainkon túlra is ellátogattunk. Ezúttal Szerbiában kerestük a legszebbet, megnéztük, arrafelé mit gondolnak minderről a gazdatársaink.

MLB Zsűri
Népes zsűri szállta meg a birtokokat, az összeszokott csapat mindenre kíváncsi volt

Az idei nyertesek, akik közül szept. 3-án az abszolút nyertes átveheti a Magyarország Legszebb Birtoka 2022. díjat::

  • Állattenyésztő birtok kategóriában: Breier Farm (Pomáz)
  • Családi gazdaság kategóriában: Szápári Ökofarm és Biomalom (Szápár)
  • Gyümölcstermesztő birtok kategóriában: Márkli Kert (Alsószentiván)
  • Kertészet kategóriában: Simon Kertészet (Nagyvenyim)
  • Szőlészet-borászat kategóriában: Etyeki Kúria Borgazdaság (Etyek)
  • Fiatal gazda kategóriában: Totya Farm (Solt)
  • Precízós gazdálkodás kategóriában: Szakmári Gabona Kft. ( Szakmár)
  • Szántóföldi növénytermesztés kategóriában: Kányai Mg. Zrt. (Kánya)

Erről majd legközelebb…Addig pedig itt tudnak olvasóink nosztalgiázni a tavalyi nyerteseket felidézve.

Sándor Ildikó
főszerkesztő, MLB-zsűritag