fbpx

A több lábon állás fogalma Sombereken valahogy mást jelent

Írta: Sándor Ildikó - 2024 január 17.

Az Év Agrárembere 2023 díjkiírás kategóriagyőzteseként Az Év Szántóföldi Gazdálkodója Kaitz Ákos

Kaitz Ákos
Az Év Szántóföldi gazdálkodója Kaitz Ákos

A Baranya vármegyei, festői szépségű Somberek határában a 90-es évek óta épül és bővül a Kaitz-Agro Kft. ezerhektáros gazdasága. A több mezőgazdasági céget és szövetkezetet magában foglaló cégcsoport életében már a szántóföldi növénytermesztés sem nevezhető hagyományosnak, hisz a megszokott hazai fő növénykultúrák (kukorica, árpa és őszi búza) termesztése és integrálása mellett szamóca-, édeskömény- és csipkebogyó-ültetvényük is van. A cégcsoport tulajdonosának alapelve a több lábon állás, meggyőződése, hogy kizárólag növénytermesztésre, abból is kevés és kommersz növényekre rizikós alapozni. Növénytermesztését ezért kiegészíti a gabonaszárítás és -tisztítás, a mezőgazdasági bérmunka, valamint az állattartás, a hobbiként számon tartott 100 legelőmarha (melyek közül az őshonos szürke marháira a legbüszkébb), a 60 ezres baromfitelep az évi hat turnusával, egy kisebb birkanyáj, valamint a lovak. A cégvezető, Kaitz Ákos érdeklődése széles körű, időt és energiát nem kímélve a mezőgazdaságot kiszolgálva és mezőgazdasági alapanyagokat felhasználva szikvízüzemet és a helyi farostlemezgyár kiszolgálásában tevékenykedő céget üzemeltet. Emellett a közeljövőben nyit meg sörfőzdéje és egy saját benzinkút. Továbbá egy kisebb turistaparadicsomot is üzemeltet szülőfaluja határában, ahol a horgászatra és feltöltődésre vágyók megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget az impozáns horgásztó partján, a rönkház apartmanok és játszótér társaságában. A cégcsoport így közel 80, elsősorban környékbeli lakosnak ad munkát és biztosít ezáltal megélhetést a mezőgazdaságban vagy közvetve annak kapcsán.

A meglévő gazdaságát folyamatosan modernizálja, bővíti, de emellett nagy hangsúlyt fektet a környék gazdálkodóinak összefogására, érdekeik képviseletére, amit a 7 éve megalapított termelői csoportokon keresztül ér el. A vezetése alatt működő mezőgazdasági szövetkezet ma már 26 környékbeli gazdát fog össze, de a helyi és környékbeli öntözési közösségek létrehozása is az ő nevéhez fűződik, ez utóbbival célja az öntözési lehetőségek minél jobb és gyorsabb kiaknázása, ezáltal is biztosítva a stabil növénytermesztést a környéken. Lokálpatriótaként fontosnak tartja szülőfaluja fejlődését, ezért önkormányzati képviselő, sőt, öt éve már alpolgármesterként is tevékenykedik Sombereken. A helyi kultúregyesületek számíthatnak rendszeres támogatására, a szülőfalujában megrendezésre kerülő rendezvényeket szponzorként mindig segíti. A munka mellett a sport nagy rajongója, a Kaitz-Agro Sombereki SK futballcsapat névadója és fő támogatója.

Az Agrotrend Csoport 10. éve írta ki Az Év Agrárembere díjat, az ő nevükhöz fűződik a szintén nagy sikerű és a gazdák munkáját, a mezőgazdaságot népszerűsítő Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás, az Agrofotó, a Kézműves Kiválóságok Díj, valamint a Nemzet Gazdásza elismerés, de ők szervezik az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Gazdabált is.

Az Év Agrárembere díj 2023. évi kategóriagyőztesei:

Az Év Agrárgépésze: Hári Zsolt,

Az Év Agrárinnovátora: Dr. Teszlák Péter

Az Év Állattenyészője: Dr. Húth Balázs,

Az Év Élelmiszeriparosa: Dr. Kovács Péter,

Az Év Erdőgazdálkodója: Sulyok Ferenc,

Az Év Fiatal Gazdája: Göbölyös Károly,

A jövő Agrárszakembere: Dr. Vona Viktória,

Az Év Kertésze: Nemes-Nagyné Vas Andrea,

Az Év Növényvédelmi Szakembere: Dr. Füzi István,

Az Év ökológiai gazdálkodója: Dezsény Zoltán

Az Év Szántóföldi gazdálkodója: Kaitz Ákos

A korábbi évekhez hasonlóan Közönségszavaton leadhatják Önök is voksukat, mindenkinek egy szavazata van. A szavazás állása ezen a linken követhető: https://azevagrarembere.hu/szavazatok/

Korábbi évek nyerteseiről itt olvashatják laudációinkat. Az idei abszolút győztest a február 9-i Gálán szavazza meg a szakmai zsűri.