fbpx

Mindent elnyel az áremelkedés, nőhet a búza exportadója

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 12.

Olyan gyorsan nőnek az árak a búza világpiacán, hogy az orosz kormány tovább emelheti a kiviteli adót. Mindez azért, mert az exportérdek miatt odahaza vészesen drágul a liszt és a kenyér.

 

búza

 

25 euró tonnánként

Mint nemrég megírtuk, az orosz kormány búza-exportadót vezetett be a február 15-től június 30-ig tartó időszakra. A tonnánként 25 eurós fizetési kötelezettséget azért rótták ki a hazai búzával kereskedőkre, mert belföldön elszabadultak a liszt- és kenyérárak. (Az extra vám a 17,5 millió tonnás exportkvóta felső határáig érvényes: felette már 50%-kal és minimum 100 euróval nő a tonnánkénti adó.)

 

búza

(Fotó: Horizont Média/archív)

 

Elnyeli a világpiac

Időközben azonban a világpiacon olyan ütemben nőnek a gabonaárak, hogy azok lényegében semlegesítették a meglévő intézkedések hatását. Még mindig megéri kiszállítani, és jó áron a globális kereskedelemben értékesíteni. Az orosz 12,5%-os őrlőbúzára vonatkozó ajánlatok 278–280 dollárra nőttek január-február első felére, ami majdnem 25 dollárral magasabb, mint december elején, amikor először bejelentették az adót. Így nem csoda, hogy Oroszországban egyelőre nem sikerül visszafogni az élelmiszerköltségeket. Ezért – az Agricensus jelentése szerint – az orosz gabonakereskedők arra számítanak, hogy a kormány tovább emeli az exportvámokat, hogy megkísérelje lassítani a búza kiáramlását az országból. Az egyik szakértő szerint a 25 eurós adót már szinte teljesen elnyeli az exportpiac, így a kormánynak nincs más választása, mint fontolóra venni a vám olyan szintre emelését, amely képes jelentős hatást gyakorolni a hazai piacra.