fbpx

Kemény adó: megzavarta a piacokat az orosz búza ügye

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 01.

Magukat az exportőröket és a kereskedőket is váratlanul érte a búza kiviteli vámja Oroszországban. És nem ez az egyetlen bajuk.

 

25-50 euró tonnánként

Két napja elfogadta az orosz kormány a búza-exportadót, ami február 15-től június 30-ig tartó, tonnánként 25 eurós fizetési kötelezettséget ír elő a kereskedőknek. (Legalább a 17,5 millió tonnás exportkvóta felső határáig: felette már 50%-kal és minimum 100 euróval nő a tonnánkénti „vám”. A kiviteli adó nem érinti a többi gabonafélét: a kukorica, az árpa és a rozs szállítása adómentes.) Az orosz állami vezetés azért lépett így, hogy biztosítsa a stabil és követhető belföldi kereskedést és áruellátást azután, hogy meglódultak a belföldi árak.

 

búza

Lassan a fél világot ellátják (Illusztráció: Horizont Média/archív)

 

Így is több, mint tavaly

Mindennek csak látszólag mond ellent, hogy az utóbbi hetekben erőteljesen, 30 százalékot is jócskán meghaladó mértékben csökken a búzakivitel a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Összességében ugyanis az orosz búza kivitele továbbra is erőteljes növekedést mutat 2019-hez képest. A búzakivitel a december 15-ig tartó héten 700 000 tonna volt, ami a 2020/21-es gazdasági év kezdete óta 24,2 millió tonnát jelent: ez 20 százalékkal több, mint a tavalyi összesített mennyiség időarányosan.

 

búza

Minden(ki) bizonytalan

Az exportot azonban várhatóan nemcsak az adó fogja vissza. Az elemzők szerint az orosz búzát előszeretettel vásárló Egyiptomban is 100 ezer tonnával csökkent a vételi igény. Általában is érkeznek hírek arról, hogy a búzapiac összességében nem értékeli kifejezetten jóra az orosz gabona pozícióját. Mindehhez járul az is, hogy a decemberi orosz gabonatermelői információk rosszat sejtetnek. Az őszi gabonavetés majdnem negyedének az állapota aggályos, ami hosszú évek óta a legnagyobb arányú fenyegetést jelenti a termés mennyiségére nézve. Nem csoda, ha mind a termelők, mind a felvásárlók, kereskedők bizonytalanok. Az viszont kiszámítható, hogy a most bevezetett vám 2-3 millió tonnával is mérsékelheti az egyébként növekvő mennyiséget. Az oroszoknak egyébként a 2017-es évük volt eddig  legerősebb: akkor valóban majdnem 41 millió tonnát exportáltak. Tavaly csak 33,5 millió tonnát, idén pedig bő 36,5 milliót.