fbpx

Ha drágul a műtrágya

Írta: Fodor Mihály - 2022 február 11. -Hirdetés

A műtrágyák drágulása és hiánya miatt a termelők figyelme az olyan technológiák felé fordul, melyekkel – a növény gyökereinek erőteljes fejlődésén keresztül – a kezelt növények tápanyagfelvétele növelhető, és így az alacsonyabb tápanyagtartalom mellett is megfelelő termést hozhatnak.

Amargerol

Az Amalgerol® nem közvetlenül a növény gyökerének növekedésére hat, hanem a növény gyökerén élő mikorrhizagombák szaporodását segíti elő. A mikorrhizakapcsolat a növény gyökérrendszere és a talajban található mikorrhizagombák közötti kölcsönösen előnyös együttélési kapcsolatot (szimbiózis) jelenti. A mikorrhizagomba behatol a növény gyökérsejtjeibe, és együtt él a növénnyel. Kedvező ökológiai feltételek között a növény számára a minél erősebb mikorrhizáltság az előnyös, ugyanis a talajban szétterjedt gombamicélium távolabbi területekről képes a növénynek vizet és tápanyagot szolgáltatni, cserébe a gazdanövény szerves anyagokat, vitaminokat és a gomba életfeltételeihez szükséges anyagokat szállítja. Az Amalgerol®-kezelés a mikorrhizamennyiséget a növények gyökerén több mint hétszeres mértékben emeli meg.

Az Amalgerol® szilárd formája az Amalgerol® Starter mikrogranulált starterműtrágya. A gyors gyökérképződést elősegíti a magas, könnyen felvehető foszfor-, cink- és kéntartalma. Magas káliumtartalma javítja a sejtek áteresztőképességét, amely elősegíti a nitrogén megfelelő beépülését és ezáltal a növények számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavak képződését. Az Amalgerol® Starter  különlegessége, hogy 5%-os keverék arányban tartalmazza az Amalgerol® Essence mikrogranulált formulációját, elősegítve a mikorrhiza felszaporodását a gyökereken, a tápanyagfeltáródást és ezáltal a növény fejlődését. Különleges tulajdonsága, hogy a növények biokémiai folyamataihoz nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat tartalmaz. Ennek köszönhetően a növénynek nem kell külön energiát, tápanyagot, vizet mozgósítania ezek előállításához, ezért az így megmaradt energia a növények ellenálló képességének, termésmennyiségének és -minőségének a növelésére fordítódik. Az Amalgerol® Essence mikorrhizaszaporító képessége erősebb, mint az Amalgerol® esetében.

A rovarölőszer-hatóanyagok kivonásai miatt egyre súlyosbodó probléma a talajlakó kártevők (drótféreg, kukoricabogár-lárva, cserebogárpajorok) károsítása. Ennek a problémának a megoldására és a növények Amalgerol®-kezelésére ajánlható a Force® + Amalgerol® mikrogranulátum-bérkeverék. A keverék tartalmaForce® 1,5 G 20 kg + Amalgerol® WG 4 kg = Force® + Amalgerol® keverék 24 kg. A keverék dózisa 16 kg/ha, melynek kijuttatása során 13,3 kg/ha Force® 1,5 G és 2,7 kg/ha Amalgerol® WG kerül a talajba. 1 zsák keverék 1,5 hektár kezelésére elegendő.

Amargerol

A keverék önállóan nem hozható forgalomba. A termelők a kiszolgáló kereskedőktől előre megrendelik a Force® 1,5 G (20 kg) + Amalgerol® WG (4 kg) termékeket és ezek összekeverését. A Hechta Kft. összekevertet 1 zsák (20 kg) Force® 1,5 G készítményt 1 zsák (4 kg) Amalgerol® WG készítménnyel, kiszerelteti, és a kereskedőnek leszállítja. A számlán „Force® 1,5 G (20 kg) bérkeverékben” és „Amalgerol® WG (4 kg) bérkeverékben” termékek szerepelnek. A keverés és a kiszerelés díját a termékek ára tartalmazza. A Force® 1,5 G mikrogranulátum rovarölő szer egy széles körben ismert és használt készítmény. Az Amalgerol® WG pedig a jól ismert Amalgerol® növénykondicionáló szer szilárd formulációja. Ebben az esetben a rovarölő hatás mellett érvényesül az Amalgerol® tápanyag-felszívódást erősítő hatása.

(A Force® 1,5 G a Syngenta bejegyzett márkaneve.)

Hechta