fbpx

A víz nem áll korlátlanul rendelkezésünkre

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 01.

Elengedhetetlen a föld- és vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodás a globális élelmezésbiztonság eléréséhez, hiszen a megfelelő mennyiségű, jó minőségű élelmiszertermelés alapja a termőföld – mondta Nagy István agrárminiszter az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Európai Mezőgazdasági Bizottságának ülésén.

Csatorna
A felszíni vizek megfelelő tárazásával, átvezetésével, elosztásával csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Számos helyen már most vízhiánnyal küzdenek

A tárcavezető hangsúlyozta, a víz nem áll korlátlanul rendelkezésünkre, a Föld számos országának lakossága, természetes élővilága már most vízhiánnyal küzd, ezért is érdekünk és közös felelősségünk vízkészleteink védelme és fenntartható használata. Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, ennek dacára a tavalyi nyarat a magyar mezőgazdaság is megszenvedte az aszály miatt, ezért a vízgazdálkodás jelenlegi legfontosabb feladata megtartani a vizeket a tájban, a folyók holtágaiban.

A felszíni vizek megfelelő tárazásával, átvezetésével, elosztásával, valamint mezőgazdasági öntözési célú felhasználásával csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait, ezért hazánk a felszíni vízből való öntözést részesítjük előnyben – ismertette Nagy István.

A termőföld rendkívül fontos környezeti erőforrás

A miniszter kiemelte, hogy a megfelelő mennyiségű, egészséges és jó minőségű élelmiszertermelés alapja a termőföld. Az egészséges talaj azonban nemcsak az élelmezésbiztonságot, hanem a környezet- és klímavédelmet is szolgálja, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő, ami kihat az élet minőségére is.

Hazánkban a termőföld, a talaj rendkívül fontos környezeti erőforrás és egyben gazdasági tényező, ezért a hazai agrárpolitika kiemelten kezeli a talajjavítás és a fenntartható talajművelés kérdését. Nagy István aláhúzta továbbá a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás és a globális együttműködés szerepének jelentőségét a fenntartható gazdálkodás elérésében.

ENSZ ülés
Két napos rendezvényen Nagy István, agrárminiszter ismertette hazánk álláspontját és a foganatosított intézkedéseket (fotó: Fekete István)

A föld- és vízkészletek fenntartható felhasználása Európában és Közép-Ázsiában

Magyarország 2023. szeptember 27-28. között adott otthont az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Európai Mezőgazdasági Bizottsága ülésének csaknem 40 európai és közép-ázsiai ország részvételével, melynek idei témája „A föld- és vízkészletek fenntartható felhasználása Európában és Közép-Ázsiában”.

A kétnapos eseményen a résztvevők tematikus ülések során mélyrehatóan vizsgálták a régiót érintő kihívásokat, a föld- és vízkészletek fenntartható felhasználásának megoldásain túl a föld és a víz kapcsolatának átfogó szempontjait is figyelembe vették, különös tekintettel az éghajlatváltozásra, a biológiai sokféleségre, a nemek közötti egyenlőségre és az élelmezésbiztonságra.

A rendezvény keretében a jó gyakorlatokat bemutató, modern agrártechnológiát alkalmazó gazdaságokat is meglátogathattak a résztvevők a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Keve Zrt. közreműködésével.

Forrás: AM Sajtóiroda