Milyen hatással van a globális marhahúspiacra Kína?

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 11.

A globális marhahúskereslet háromszor nagyobb ütemben emelkedhet az idén, mint a termelés, ez mögött a nagy ázsiai piacok hús iránti növekvő importigénye áll – írja a NAK honlapján a Tridge Analysis-ra elemzésére hivatkozva.

szarvasmarha
Szarvasmarha valahol az alföldi pusztában

Az USDA szerint a globális marhahústermelés éves szinten 1%-kal nőhet

Ezzel elérheti az 58 millió tonnát, míg a globális marhahúsimport éves szinten 2,7%-kal növekszik, így mintegy 10 millió tonnára emelkedhet.

A globális marhahústermelésben bekövetkező változást eredményező másik tényező a Kínában kitört ASP-járvány hatása. A járvány 2018 közepén tört ki, és több millió sertés levágásához vezetett, ami korlátozott sertéstermelést generált az országban. Ez a tömeges levágás a sertéshús és más fehérjeforrások, például a marhahús iránti kereslet növekedéséhez vezetett, hogy kielégítsék Kína helyi húsfogyasztását.

A globális marhahús iránti kereslet 2017-ben, az ASP-válság előtt elérte a 7,6 millió tonnát, és az előrejelzések szerint idén 10,1 millió tonna lesz. Ezzel szemben a marhahústermelés sokkal lassabban nőtt, ugyanebben az időszakban szűk 500 ezer tonnával emelkedett. Ez a keresletnövekedés Kínának tulajdonítható, amely 2017-ben a globális marhahús-kereslet 12%-át tette ki, viszont 2022-re várhatóan már a 32%-át fogja kitenni.

A kínai marhahúsfogyasztás elérheti az évi egy főre jutó 10 kilogrammot

A FAO szerint a kínai marhahúsfogyasztás 2030-ra elérheti az évi egy főre jutó 10 kilogrammot, ami a jelenlegi 7 kilogrammos egy főre jutó fogyasztásról emelkedik. Ennek eredményeként a kínai import tovább fog nőni, hogy kielégítse az ország növekvő fogyasztását. Az elemzők szerint az ázsiai ország termelése nem képes lépést tartani a növekvő kereslettel, valamint árban és minőségben nem tud versenyezni az importált marhahússal.

2022-ben Kína 3,25 millió tonna marhahúst vásárolhat, ami 10%-os növekedést jelent éves szinten, és több mint kétszerese a 2018-ban importált mennyiségnek (1,4 millió tonna).

A globális marhahústermelés az előrejelzések szerint növekedni fog

A két vezető globális marhahúsexportőr, Ausztrália és Brazília többet fog termelni. Az USDA szerint két év stagnálás után a globális marhahústermelés 2022-ben 600 ezer tonnával fog növekedni. Az ausztrál marhahústermelés 200 ezer tonnával 2,1 millió tonnára emelkedhet, a brazil marhahústermelés pedig 400 ezer tonnával nőhet a Kínával folytatott kereskedelmi kapcsolatok normalizálódásának köszönhetően.

E növekedés ellenére a marhahús iránti kereslet továbbra is magas, ennek eredménye, hogy a marhahús ára kapcsán nem várható csökkenés.

szarvasmarha
A globális marhahús termelés emelkedik, de kisebb mértékben, mint az importigény (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

További elemzéseket olvashatnak portálunk „Gazdaság” rovatában.