fbpx

Búza: nagy növekedésre számít Európa

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 01.

Az európai búzatermelés a 2021/22-es gazdasági évben várhatóan 11 százalékkal fog emelkedni, amikor a francia, német és a brit őszibúza-vetés lényegében visszatér a korábbi szintre – vetíti előre a brüsszeli Coceral kereskedelmi testület. A „fekete ló” a spanyol termés.

 

Angliában is helyreáll

A 2021-es termés első becslésében a Coceral az EU27 és az Egyesült Királyság búzatermelését 143 millió tonnára rögzítette. Ez jobb, mint a tavalyi kiábrándító produktum, és a korábbi négyéves (2014-2019) átlag, ami alig 141 millió tonnát tett ki. A búzatermelés (a durum kivételével) várhatóan 128 millióról 143 millió tonnára fog nőni, helyreállni. Ez elsősorban vonatkozik a várható nagyobb vetésterületek ültetvények és hozamok miatt Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és a balkáni országokban, ahol korábban a kedvezőtlen időjárás befolyásolta a hozamokat.

búza kukorica

 

Nő a vetésterület

A Coceral szerint a 2021-es francia búzatermés meghaladja majd a 36 millió tonnát, szemben a közel 20 éves legalacsonyabb, 29 millió tonnás idei őszi terméstől. A búza-vetésterület a franciáknál várhatóan csaknem ötödével(!) lesz nagyobb. Ugyancsak magasabbra várják a német búzatermelést: 23,4 millió tonnára, ami 1,4 millió tonnával több, a vetésterület pedig 3 millió hektáros lesz újra. A legnagyobb éves növekedés az Egyesült Királyságban várható – legalábbis azután, hogy a termés idén csaknem 40 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. Alig 10 millió tonna búzát, hatmillió tonnával kevesebbet arattak, mint 2019-ben. A vetésterület a brit adatok alapján bő 1,8 hektárra várható. Csökkenés tehát egyelőre csak a spanyoloknál várható, ahol a termelés 5,3 millió tonnás további visszaesésére számítanak. Ez 2 millió tonnával kevesebb, mint idén volt.

Közben, míg hazánkban nő az árpatermelés volumene, Európában az előrejelzések szerint az EU27 + Egyesült Királyság árpatermése bő másfél millió tonnával kisebb lesz: 61,5 millió tonna lesz. Ebben elsősorban a búza-területek növekedése, és a tavasziárpa-vetésterület csökkenése játszik szerepet.

 

búza kukorica

Repce és kukorica Európában

Ugyancsak emelkedés várnak az európai kukoricakibocsátásban. Ezt bő 63 millió tonnára teszik, amit elsősorban a dél-keleti-európai régiók produkálnak majd. E növekmény még a Nyugat- és Észak-Európában visszaeső termelést is ellensúlyozza: a francia kukoricatermelést 13,5 millió tonnára becsülték, ami 1,5 százalékos, míg a németet 3,4 millió tonnára várják, ami 11 százalékos csökkenést lesz. És növekedésre számítanak a repcetermésben is: közel 1 millió tonnával, 17,8 millió tonnára fog nőni az EU27-ek és a britek kibocsátása, illetve magasabb termésmennyiséget várnak Közép-Európában is.