fbpx

Olcsóbb a gáz, újraindul az óriás román műtrágyagyár

Írta: Kohout Zoltán - 2023 június 01.

Egyelőre a normál termelés 10 százalékával, de Romániában a kormány is támogatja a nemzeti ipart, így várható a pozitív folytatás.

A marosvásárhelyi Azomureș június elejével újra elindította a 2021 decembere óta felfüggesztett műtrágyagyártást – adta hírül az Economedia.ro. Egyelőre a normál termelés körülbelül 10 százaléka folyik, és még egy párnapos újabb szünet lesz, míg folytatódik a termelés. Az üzem vezetése olyan európai országból importált ammóniát használ, ahol alacsonyabb a gáz ára. Az árképzésüket a gáz és a műtrágyák nemzetközi viszonyaihoz igazítják majd. Az Azomureș Románia legnagyobb műtrágyagyártója, egyben az ország legnagyobb egyéni gázfogyasztója is – az éves nemzeti fogyasztás tizedét adja, ami normál kapacitás mellett napi 3 millió köbméter gázt jelentett. Ezzel 1,6 millió tonna műtrágyát gyártott évente, aminek 75 százalékát a belföldi piac vásárolta fel.

Romániában egyébként az állam támogatja az energiaigényes ipart összesen mintegy 1,7 milliárd euró értékben. Ebből az összegből 400 millió eurót a vegyiparra, vagyis arra a területre szánnának, ahol Azomureș működik.