fbpx

Repedt repcepiac

Írta: Agrárágazat-2023/06. lapszám cikke - 2023 június 01.

A 2020–2022 közötti árhullám akár cunaminak is nevezhető. Mögötte hullámvölgy, csendesebb vizek, alacsony árak jöttek. De miért és meddig? Idén ki akar majd repcét vetni? A zsugorodó vetésterület és a magas világpiaci készletek festette jövőkép ugyanis elégé borús. Az egy évvel ezelőtti csúcs óta 60 százalékkal esett az ára.

Tekintve, hogy a repce területe tovább zsugorodik Magyarországon, számunkra is fontos üzenete van annak, hogy a repceolaj ára a pálmaolajé alá esett az Európai Unióban. A Mintec Analytics szerint 25 év után először lett olcsóbb az EU repceolaja, mint a pálmaolaj, amely általában a legolcsóbb a négy fő növényi olaj (repce, napraforgó, szójabab és pálma) közül, és igazodási pontként szolgál a piac számára.

A kínálat magas, a kereslet alacsony, az árak esnek

• A legfontosabb üzenetem az, hogy a folyamatos feldolgozás ellenére világszerte magasak a repcekészletek. Európa, Kanada, Ausztrália egyaránt ilyen helyzetben van. Az üzemanyaggyártás kereslete pedig továbbra is alacsony. A reményt Kína importőri fellépése szokta adni, de most náluk is magasak a készletek. Mivel a repceolaj iránti kereslet körülbelül 70 százalékát a biodízel-előállítás teszi ki, az ágazat korlátozott kereslete valószínűleg azt jelenti, hogy a következő hetekben sem fog megállni az áresés a nemzetközi piacokon.

• Csak emlékeztetőül vessünk egy pillantást a magok és az olajok piaci szerkezeti különbségeire. A magoknál nyomasztó a szója túlsúlya, de az olajtermelésben már a pálma mögé szorul. Az olajütésben a négy legfontosabb alapanyag aránya 90 százalék feletti.

• Mivel a repcemag a 13, a repceolaj 15 százalékát képezi az olajosmag- és növényolaj-világpiacnak, árának alakulása számos tényező befolyása alatt áll. Számunkra talán a legnagyobb jelentőségű az, hogy az EU importja mind repcemagból, mind -darából, mind -olajból évről évre emelkedik. 2022/23 eddig eltelt időszakában mindhárom termékben közel ötven százalékos Ukrajna aránya. Az EU őszikáposztarepce-területét 5 éves csúcsra, 6,0 millió hektárra becsülik, mivel a vetéskor még viszonylag vonzó árak voltak jellemzőek. Az EU repcetermése várhatóan 19,8 millió tonnára nő (+1,0% az előző évhez képest és +15% az 5 éves átlag felett), 3,31 t/ha-os hozamok mellett. Erre pedig a vetések állapota miatt minden remény meg is van. Pedig a bőséges európai készletek már most is nyomás alatt tartják a piacot.

Az ok az EU piacának túltelítettsége, mivel a helyi feldolgozók nagy tételben vásároltak repcét Ukrajnában, amelynek felét az EU-ban dolgozták fel. A vásárlások viszonylag alacsony áron történtek, ami biztosította az árrések és az értékesítési volumen növekedését. Annak ellenére, hogy jelentős mennyiségű repcemagot importálnak az EU-ba, a repceolaj iránti kereslet továbbra is alacsony mind a biodízelipar, mind az élelmiszeripar részéről. A legtöbb élelmiszergyártó repceolajat vásárolt a napraforgóolaj alternatívájaként, mert a napraforgóolaj fő termelői és exportőrei az Ukrajna és Oroszország közötti háború miatt ellátási zavarokra számítottak. Ráadásul egyes felvásárlók hosszú távú megállapodásokat kötöttek magas áron az ellátás biztosítása érdekében, így magas a készletszintjük, ami tovább csökkenti az iránta való keresletet. A helyzet pedig éppen emiatt még hónapokig nem változhat. Tekintettel erre, nincs kereslet a repceolajra, és az EU repcetermesztésére vonatkozó előrejelzések is jók.

• A repce árának mérséklődése párhuzamosságot mutat a kőolaj árának egy éve tartó korrekciójával is. Ezt a fent említett erős üzemanyagcélú felhasználás okozza, de nem egyértelműen következik belőle, hogy ha elindul felfelé az olaj ára, akkor azonnal magával húzza a repcéét is. Ennek oka a magas készletszint.

• Az olajos magok globális termelésében idén is 60 százalékot képvisel a szója. A második helyen álló repce aránya már mindössze 13 százalékos, a napraforgóé 8. Más a helyzet az olajtermelésben. Ott a pálma viszi a pálmát, 36 százalékkal. Mögötte a szója (28%), a repce (15%) és a napraforgó (9%) sorakozik.

• Az USDA a 2022/23-as évre a globális repcetermesztést 87,2 millió tonnára teszi, ami 17 százalékkal haladja meg az előző szezonban mértet. A globális export harmadával bővül, miközben a készletszint felével emelkedik ebben a szezonban.

Zsugorodunk 
Az Európai Bizottság május elején kivételes és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó korlátozott számú termék behozatalára vonatkozóan. Az intézkedések mindössze négy Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket – búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot – érintenek. Céljuk az ezekkel a termékekkel kapcsolatos logisztikai szűk keresztmetszetek enyhítése Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. Az intézkedések május 2-án léptek hatályba, és 2023. június 5-ig tartanak.

Ebben az időszakban az Ukrajnából származó búza-, kukorica-, repce- és napraforgómag továbbra is szabad forgalomba bocsátható az Európai Unió valamennyi tagállamában, kivéve az öt említett tagállamot. Az EU döntése oda vezethet, hogy – tekintettel a fekete-tengeri kikötők szűk kibocsátási kapacitására is – az ukrajnai termelők nem adják el repcéjüket. Ez jelentős nyomást gyakorol a repce ukrajnai határidős áraira, ami a nemzetközi piacon is érzékelhető.

Itthon 2022 őszén mintegy 186 ezer hektárra zsugorodott a repce magyarországi vetésterülete. Ilyen mélységeket utoljára 2012-ben mutatott a repceterület. A magyar termelők megismerték, megszerették a repcét, most pedig elbizonytalanodtak, mert a növényen elérhető nyereség zsugorodik. Az elvetett terület azt mutatja, hogy egyre erősebb az elfordulás a repcétől. Ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy megértsék a piac üzenetét, és helyes döntéseket hozzanak a repce vetésforgóban való pozíciójával kapcsolatban. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a kemikáliák használatának korlátozása összefügg a kártételek növekedésével, legyen az betegség vagy kártevő.

A termelők felkészültsége, technológiai ismerete egyre nagyobb hangsúlyt kap, de hálaimánkat továbbra is mormolnunk kell az égiek felé. Idén az esők áztatta, magasra, bokrosra nőtt állományok szép hozammal kecsegtetnek. Mielőtt összegeznénk elemzésünk eredményét, még két tényezőt mindenképpen számba kell vennünk.

1. Az ár

A repcemaggal nemigen kereskednek mostanság, ára tavaly nyár óta mérséklődik.

2. Külkereskedelem

Külkereskedelmünk szintén kedvezőtlen képet mutat: az export csökken, az import emelkedik.

Összegzés, kilátások

• Az országot járva feltűnően kevesebb sárgában pompázó repcetáblát látok, és attól tartok, a jövőben még kevesebb lesz.

• Úgy tűnik, csillapodnak a kedélyek, és csökken az érzelmi töltés, így a készletszintek ismét komolyabban esnek latba az árazásnál a világpiacon. Az év eleje egyébként is csendesebb piacokat hoz. A mögöttünk hagyott év gyakorlatilag egy nagy piaci zavar volt. Az ukrajnai mezőgazdaság gondjai immár a mi gondjaink is.

• Jelenleg magas a kínálat, és az új terméssel néhány héten belül még tovább nőhet. Úgy tűnik, a globális árcsökkenések csak abban az esetben érhetnek véget, ha a kőolaj ára komoly fordulatot mutatna be, és ezzel párhuzamosan az üzemanyagcélú repcefeldolgozás megemelkedne. Magam részéről erre nem számítok a közeljövőben.

• Azok a fránya adatok! Nemcsak azért tömtem tele adattal ezt a cikket, mert így sokkal szemléletesebb a mondanivalóm, hanem azért is, mert szeretném a számszaki gondolkodást sugallani Önök felé. Aki repcét termel, annak nemcsak a precíziós gazdálkodás adathalmazával kell bírnia, hanem az önköltségszámítással és a piaci árképzési módszerekkel is. Ez nem egy olyan növény, amely elbírja a hanyag költséggazdálkodást, és azok sem lesznek vele jó viszonyban, akik legyintenek, mondván: mindig van a vetésforgóban egy-egy veszteséges szereplő.

• Már többször írtam e lap hasábjain arról, hogy – várakozásaim szerint – az előttünk álló években szűkülni fog a repcetermelők száma Magyarországon. Most ez a véleményemet ismét megerősítem. Ez meg fog látszani a területen és a termésen is, de az átlagtermésre pozitívan fog hatni.

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ