fbpx

Lapzártától lapzártáig

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 27.

Támogatás földvásárlásra

Mintegy 5 ezer gazdálkodó vehet igénybe termőföld-vásárláshoz állami támogatást a következő években, erre a célra az EU összesen 4 milliárd forintot hagyott jóvá az év első napjától 2013. december 31-ig terjedő időszakra Magyarország számára – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara január 18-i tájékoztatójában.

 

A közvetlen vásárláshoz nyújtott szubvenció összértéke nem lehet több összességében 2 milliárd forintnál.

Az unió által jóváhagyott, másik 2 milliárdos állami támogatási keretből jelzáloghitelhez biztosítható kamattámogatás, így ezzel az a gazdálkodó élhet, aki hitelből vásárol termőföldet.

A közvetlen támogatás összege, az adásvételi szerződésben megállapított vételár legfeljebb 20 százaléka, de kérelmenként maximum 3 millió forint lehet.

Egy gazdálkodó évente legfeljebb két támogatási kérelmet nyújthat be.

Az a magánszemély kaphat támogatás, aki a vétel időpontjában tulajdonosként a megvásárolni kívánt földterülettel közvetlenül határos, legalább 5 hektár ültetvényen, vagy 1 hektár egyéb mezőgazdasági földterületen legalább egy éve mezőgazdasági tevékenységet folytat.

Azt is vállalnia kell a gazdálkodónak, hogy a támogatás kifizetésének időpontjától számított legalább 5 évig nem adja el a megvásárolt földterületet, amelyet kizárólag mezőgazdasági termelés céljára használ.

A támogatás csak abban az esetben ítélhető oda, ha a meglévő és a megvásárolt földterület teljes mérete meghaladja a 210 aranykoronát, illetve szőlőültetvényként, vagy gyümölcsösként használt mezőgazdasági földterület esetében a 2 hektárt, és azt nem erdészeti hasznosítású földterületként tartják nyilván.

A jelzáloghitelhez biztosítható kamattámogatásnál a termőföld vásárló – a magyar földjogi szabályok szerint – maximum 300 hektárig egészítheti ki birtokát.

Brüsszeli előírás, hogy legfeljebb 75 millió forint összegű, s legfeljebb 20 éves futamidejű lehet a földvásárláshoz igénybe vett kölcsön, amelyhez két év türelmi idő kapcsolódik.

A kölcsön kamatának mértéke az 5, vagy 10 éves futamidejű államkötvények hozamának 50 százaléka, plusz 1,75 százalék lehet.

A hitelkamat feltételei közé tartozik az is, hogy a gazdálkodónak meg kell felelnie a magyar és az uniós jog által előírt nyilvántartásba vételnek.

Emellett megfelelő a gazdálkodó szakképzettsége, betartja a helyes mezőgazdasági gyakorlatok és az életképes gazdaság működtetésére vonatkozó szabályokat is.

Egy termőterületre csak az egyik fajta támogatás vehető igénybe.

 

Túljutott a válságon a magyar mangalicatenyésztés

Túljutott a válságon a magyar mangalicatenyésztés, a mélypont a múlt év elején volt, amikor a kocák száma kétéves csökkenést követően 9 ezerről mintegy 6 ezerre mérséklődött – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke január 19-én Budapesten, a harmadik Mangalica fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

Tavaly stabilizálódott a kocaszám, az idén pedig várhatóan már eléri a 7 ezret.

Magyarországon mintegy 50 ezer mangalicahízót vágnak le évente, a sertésállomány 1,5-2,0 százalékát.

A vágások mintegy fele üzemi méretekben történik, főként a Pick Szeged Zrt. vágóhídján, a másik felét a házi, illetve néhány kisebb üzemben végzett vágás teszi ki.

A magyar feldolgozott mangalicatermékek forgalma várhatóan az idén külföldön tovább emelkedik, elsősorban a Japánba irányuló eladásoknak köszönhetően – tette hozzá.

Jelezte: a távol-keleti szigetországba a termék teljes mértékben magyar áruként jelenik meg, míg az Egyesült Államokban továbbra is egy spanyol cég közvetítésével adják el a mangalicasonkát.

Az elnök, aki az Olmos és Tóth Kft. ügyvezető igazgatója is, arról is beszélt, hogy a vállalat – amely az ország egyik legjelentősebb mangalicasertés-előállítója – múlt évi árbevétele 1,2 milliárd forint volt, 10 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.

Tóth Péter szerint az idén várhatóan az árbevétel 10 százalékkal nő és újra eléri a 2008-as szintet.

A növekedést indukálhatja a keresletnövekedés mellett az is, hogy a vállalat 100 millió forint értékű fejlesztést is tervez.

A cég termelésének mintegy 60 százaléka kerül exportra, a kivitel 90 százaléka Spanyolországba irányul.

Tóth Péter sokat remél attól, hogy ez év tavaszán várhatóan támogatást kaphatnak majd a magyar őshonos álltok tenyésztői, ami tovább élénkítheti a mangalicatenyésztési kedvet Magyarországon.

 

Támogatástól eshetnek el a családi gazdaságok

Jelentős támogatástól eshetnek el azok a családi gazdaságok, amelyeknél elkülönül a földhasználat és az állattartás, vagyis különböző személy használja a földet és a család másik tagja foglalkozik az állattartással – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara (MA) február 1-jei tájékoztatójában.

A köztestület szerint az állattartással foglalkozó személyek hiába kérnek támogatást, területalapú támogatás hiányában nem kapják meg az állatok után járó szubvenciókat.

A szabályozási problémát érzékelve a Magyar Agrárkamara levélben kérte az agrártárcát, hogy mihamarabb intézkedjen az ügyben.

A probléma alapja az, hogy az egységes területalapú támogatásról (SAPS) és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatások (top up) tavalyi igénybevételéről szóló rendelet szerint a termeléstől elválasztott, állatlétszám alapján meghatározott történelmi bázis jogosultság 2009-től csak azoknak a termelőknek adható, akik egységes területalapú támogatási jogosultságot szereztek.

Ez sok családi gazdaságot érint hátrányosan – állítják az agrárkamaránál -, mivel ebben a gazdálkodási formában határozottan elkülönül a földhasználat, illetve az állattartást végző – nevesített – természetes személy.

Ez azt jelentheti például, hogy a földhasználattal a papírok szerint a férj, az állatokkal a feleség foglalkozik, és a feleség az állatállományhoz kapcsolt történelmi bázisjogosultság tulajdonosa is, de földterületet nem művel.

A Magyar Agrárkamara ezért arra kéri az agrártárcát, hogy a családi gazdaságok a történelmi bázisjogosultságaikat a gazdasági társaságokra meghatározott módon kaphassák meg.

 

Gépbemutató a gyakorlatban

A Güttler Kft. és a Massey Ferguson traktorok hazai forgalmazója, az Austro Diesel ismét megrendezi tavaszi országjáró gyakorlati bemutatóját – hangzott el az Agro+Mashexpo kiállításon.

A tavalyi bemutató sikerén felbuzdulva az idén is körbejárják az országot, hogy minél több gazdálkodóval megismertessék a Güttler talajművelési technológia előnyeit és a Massey Ferguson traktorok megbízhatóságát.

Az idei évben a Güttler Kft. és az Austro Diesel mellett bemutatkoznak a Pöttinger tárcsásboronák és vetőgépek, a Deraland Kft. homlokrakodói, fronthidraulikus függesztői és gumiabroncs nyomásszabályozói, az AGROBIO Hungary Kft. BactoFil és BactoCELL baktérium kultúrái, a Farmcenter Kft. permetezéstechnikai eszközei, az Agrárin Kft sorvezetői, szoftverei és meteorológiai berendezései.

A gyakorlati bemutatók a következő helyeken és időpontokban lesznek megtartva:

2010. március 30. Szombathely; 2010. március 31. Szentlőrinc; 2010. április 1. Nyíregyháza és 2010. április 2. Makó.

A Güttler Kft. által bemutatásra kerülnek a következő munkagépek: egy 6 méter munkaszélességű Güttler-EVERS tárcsásborona, amely változtatható szögű tárcsalapjai révén széles felhasználási lehetőséget biztosít a felhasználók számára.

Egy frontfüggesztésű 3 méteres Duplex Güttler henger rugós kapa előtéttel.

Ez a gép lehetővé teszi, hogy a gazdálkodó egy menetben végezzen szántáselmunkálást és magágykészítést, miközben a Massey Ferguson traktor hátsó függesztőjén egy Pöttinger Vitasem vetőgéppel elvégzi a vetést is.

Azon gazdálkodók számára, akik nem rendelkeznek front hidraulikus függesztővel, jó megoldás lehet egy Güttler LK 45 AS Földmester, amely még a nagyon kötött talajokon is képes a szántásból egy menetben magágyat készíteni.

Legvégére hagytuk a Güttler Kft. két idei újdonságát, a Güttler SuperMaxx könnyű tavaszi magágykészítőt és a FlatSpring rugós simítót.

A Güttler SuperMaxx egy könnyű magágykészítő, amely a tavaszi magágykészítési munkákra lett kifejlesztve, míg a FlatSpring rugós simító a Güttler Standard hengerek kiegészítőjeként, azok munkáját teszi még egyenletesebbé.

 

Forrás: MTI, Agro+Mashexpo