fbpx

Segíteni kell a műtrágyaipart és az agrártermelőket

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 13.

Az Európai Bizottság kommunikációja rámutat arra, hogy célzott és azonnali cselekvésre van szükség az európai műtrágyaipar és a mezőgazdasági termelők jelenlegi működési feltételeinek javítása érdekében – a Nitrogénművek üdvözli a közleményt, szerintük azonban ennél többre van szükség.

Nitrégénművek
Mezőgazdaság (fotó: Nitrogénművek Zrt.)

A kulcsfontosságú műtrágyagyártást működtetni kell

„Ha az európai ipar és globális élelmezésbiztonság hosszú távú jövőjéről van szó, akkor ennél átfogóbb stratégiára van szükség. Erősebb utalás kell arra, hogy egy esetleges földgázpiaci korlátozás esetén a műtrágyagyártáshoz biztosítani kell az alapanyagot. Az EU-tagállamoknak prioritásként kell kezelniük a műtrágyagyártók földgázhoz való folyamatos és zavartalan hozzáférését. Ez kulcsfontosságú a műtrágyagyártás folyamatos működéséhez és az élelmiszer előállításhoz. Sajnáljuk azt is, hogy a Bizottság nem vette fontolóra az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerébe való átmeneti válságbeavatkozások lehetőségét, amelyek könnyen végrehajthatóak és csökkenthetik a létesítmények újraindításának és gyártásának költségeit. További aggodalomra add okot az intézkedések központi irányításának hiánya, ezzel Európán belül tovább növelve az egyenlőtlen piaci feltételeket” – mondta Bige Zoltán, a Nitrogénművek stratégiai igazgatója.

A műtrágyagyártással foglalkozó magyar cég ugyanakkor fontosnak tartja az európai nitrogénműtrágya-ipar karbonsemleges ammóniára való átállásának tervezett támogatását és a Bizottság azon szándékát, hogy felgyorsítsa a karbonsemleges műtrágyák versenyképességét elősegítő intézkedéseket. Ez elengedhetetlen a nagyüzemi termelés gazdasági életképességének eléréséhez és az ágazat szén-dioxid-mentesítésének felgyorsításához.

A tápanyag-felhasználás optimalizálása

Támogatják a Bizottság felhívását a tápanyag-felhasználás további optimalizálásának előtérbe helyezésével az új KAP-ban. Iparágunk évek óta dolgozik új termékek, tudományos és digitális megoldások fejlesztésén és felhasználásán, amelyek segítik az európai gazdálkodókat a hatékonyság növelésében.

„A jelenlegi közleményt most megfelelő stratégiának kell követnie annak érdekében, hogy Európa továbbra is a világ műtrágya iparának az élén maradhasson hatékonyság és környezetvédelmi szempontból is. A távlati célok mellett szem előtt kell tartani az iparág gazdaságos működésének jelenlegi fenntartását és a meglévő infrastruktúrában rejlő azonnali lehetőségek támogatását is, ami biztosíthatja a fokozatos átállást. Ellenkező esetben Európa azt kockáztatja, hogy a gáztól való függését az importált műtrágyáktól való új függőséggel váltja fel, ami akadályozná az EU és a globális környezetvédelmi célok elérését is” – hangsúlyozza Bige Zoltán.

Forrás: Nitrogénművek Zrt.
Összeállította: Barna Ferenc

CÍMKÉK