Van elég vetőmag kenyérgabonához

Rendelkezésre áll a megfelelő vetőmagkészlet, hiszen 2021-ben mintegy 30 ezer hektáron, több mint 200 fajta, összesen csaknem 130 ezer tonna kenyérgabona-vetőmag termett a magyar földeken – tájékoztat a Nébih közleményében.

A jövedelmező termelés alapja a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező fajta

A fajtát a vetőmag hordozza; a mezőgazdasági termelőnek a körülmények és a tervezett technológia figyelembevételével kell megválasztani a megfelelő fajtát, hogy betakarítást követően jövedelmező évet zárjon.

2021-ben a hatósági szántóföldi szemle minősítése alapján megközelítőleg 30 ezer hektáron termett kenyérgabona-vetőmag (búza, rozs, tritikálé), amiből csaknem 25 ezer hektár a búza vetésterülete, vetőmag ténytermés mintegy 130 ezer tonna.

 

kalászos vetőmag mezőgazdaságBiztosított a következő évi terméshez a mennyiség és minőség vetőmag kapcsán (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A fajtaválaszték bőséges:

  • búza 177 -;
  • rozs 12 -;
  • tritikálé 34 fajtájának vetőmagját szaporították.

Már betakarították a gabonavetőmagokat

A szántóföldön alkalmasnak minősített termény feldolgozása folyamatosan zajlik a vetőmagüzemekben. Ezzel párhuzamosan a hatósági laboratóriumok is gyors ütemben végzik a fémzároláshoz szükséges minősítő vetőmagvizsgálatokat.

Idén tavasszal ugyan szélsőséges volt az időjárás, de a kalászos gabonák terméseredményei a vetőmag-szaporításokban is jók lettek. Ami ugyanilyen fontos, hogy a gazdák egészséges terményt tudtak betakarítani, az állományokat sem rovarkártevők, sem gombás fertőzések nem károsították, ez a nyári hőségnapoknak köszönhető.

Az őszi kalászos gabonák vetésére

A Nébih jelenlegi információi szerint a vetőmagforgalmazók megfelelő mennyiségben és minőségben, széles fajtaválasztékban tudnak vetőmagot biztosítani.

A gazdákban tudatosulni kell, hogy a következő évi sikeres betakarítás első, fontos szempontja a megfelelő vetőmag. A szabványos minőségű, hatóságilag ellenőrzött és fémzárolt vetőmagot érdemes elvetni; az egymás között cserélt, kapott, több éves, bizonytalan eredetű vetőmag terméshozama bizonytalan, ezen túl a kenyérsütéshez nagy valószínűséggel nem ad megfelelő minőségű gabonát.

 

Vetőmag területén a nemzetközi mezőnyben is jók vagyunk, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén is értékelték a mezőgazdaság e szegmensét.

 

Forrás: Nébih, Sajtóközlemény


Kapcsolódó hírek