fbpx

Milyen gabonát vessek idén ősszel?

Írta: - 2017 augusztus 18.

A Nitrogénművek Zrt. Vetőmag-kereskedelmi Üzletága 2014-ben kezdte meg működését. Rövid, de igen eseménydús 3 év van mögöttünk, ezidő alatt egyre több mezőgazdasági termelő és vállalkozás döntött úgy, hogy a szántóföldi vetőmagokat is tőlünk szerzi be.

Alapvető célunk, hogy partnereinket kiváló minőségű vetőmagokkal lássuk el, ezért elkezdtük a saját vetőmag-termeltetési programunkat. A vetőmag-szaporító partnereinkkel őszi és tavaszi kalászos, illetve zab vetőmagok előállítására szerződünk. A termeltetési program 2015 őszén indult és – párhuzamosan a vetőmag-értékesítési mutatókkal – igen dinamikus növekedést értünk el. Így idén már 600 ha területről takarítanak be a vetőmag-előállító gazdaságok Genezis vetőmagot. A termeltetési programban hazai és külföldi nemesítésből származó fajták egyaránt szerepelnek. A fajták kiválasztásakor arra törekedtünk, hogy a lehető legjobb értékmérő tulajdonságokkal bíró fajtákat megtaláljuk partnereink számára. A termőképesség mellett a biztonságos termelhetőség, a jó beltartalmi minőség és kiváló rezisztenciális tulajdonságokra is figyeltünk. Vetőmag-termeltetési programunkban kiemelt szerepük van exkluzív fajtáinknak, melyek szaporítása és vetőmag-forgalmazása is kizárólag a Nitrogénművek Zrt. kezében van. 2017 őszén négy ilyen fajta II. szaporulati fokú vetőmagja már elérhető lesz a Genezis partnerhálózatunkban.

Az Mv IKVA extra korai érésű, szálkás őszi búza az idei évben a legkorábban került betakarításra, gyakorlatilag az őszi árpákkal egy időben aratásra érett. Rövidebb tenyészideje az egész vegetáció során megjelenik, így bokrosodása, szárba indulása, kalászolása, szemtelítődése és érése is markánsan mutatja, hogy ez egy igen korai búzafajta. Ennek ellenére termőképessége kiemelkedő, ami malmi minőséggel párosul.

SAILOR nevű őszibúza-fajtánk a középérésű csoportba tartozó, tar kalászú, malmi búza. Hosszú szalmája ellenére jó állóképesség jellemzi. Kiváló adaptációját bizonyítja, hogy 7 európai országban van köztermesztésben. Két év hazai üzemi eredmény alapján elmondhatjuk róla, hogy jól alkalmazkodó, igen bőtermő, stabil malmi minőséget adó fajta. Betegség ellenálló-képessége kiváló, különös tekintettel a kalász-fuzáriózisra.

Közép-korai, hatsoros őszi takarmányárpánk a ZENEK. Télállósága kifogástalan, a közepes növénymagasság erős és rugalmas szárral párosul. Gyengébb adottságú területeken és kedvezőtlenebb évjáratokban is átlagon felüli eredményeket produkál, de természetesen az intenzív viszonyokat nagyon meghálálja. Beltartalmi tulajdonságai miatt értékes takarmány.

Kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező őszi tritikáléfajtánk a SALTO. Jó alkalmazkodóképességgel rendelkező, megbízható tél állóságú és szárszilárdságú fajta. Nagy termőképesség jellemzi, beltartalmi mutatói kedvezőek, fehérjetartalma és ezermagtömege magas. Rozsdabetegségekkel és lisztharmattal szemben magas genetikai védettséget élvez. Extenzív és intenzív viszonyok között is sikeresen és gazdaságosan termeszthető fajta. Érésben kalásza és toklászai jellegzetes vöröses színt öltenek, ami a viaszos zöld leveleivel és szárával együtt a szántóföldek üde színfoltja.

Fajtáink vetőmagjai fémzároltan, jogtisztán és szabvány szerinti minőségben kerülnek forgalomban. Teljeskörű értékesítési szolgáltatásunk révén a vetőmagokat minőségi csomagolásban leszállítva biztosítjuk Önöknek. Kollégáink a teljes tenyészidőszak során rendelkezésükre állnak szaktanácsadással és technológiai iránymutatással.

Egyedülálló vetőmagajánlatért forduljon a Genezis Partnerhálózathoz!

www.genezispartner.hu