fbpx

A szőlőtől a salátáig

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 26.

Ízelítő a z INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA kiállításról

A szőlő- és gyümölcstermesztés kétévenként, idén november 27-30. között tartott hagyományos vására most a német Mezőgazdasági Társaság (DLG) javaslatára a különleges kertészeti kultúrák gépesítésével bővült.

A mindezt kifejező, kissé hosszú nevű INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA 60.000 m2 kiállítótere 57 országból 25.437 vendéget vonzott. Külföldi – azaz nem német! – volt az összes látogató 19%-a. A leginkább érdekelt országok toplistáján Magyarország mellett Ausztria, Franciaország, Svájc és Olaszország szerepelt. A rendezők szerint örvendetes volt, hogy a látogatók minőségi összetétele a 2014. évi kiállításhoz képest tovább javult. Az idei vendégek 65%-a döntéshozó vagy tanácsadó volt, 44% pedig a következő 6 hónapban tervez beruházást vagy vásárlást. A látogatók 70%-a volt szőlész-borász. 19% a gyümölcstermesztésben, 14% pedig a különleges kultúrák gépesítésében volt érdekelt.

A gépbemutatók mágnesként vonzották a látogatókat

A napi kétszer megrendezett gépbemutatót a 7. csarnok lelátóiról összesen mintegy 7000 látogató tekintette meg. Felvonult itt az ültetvényekben használt valamennyi talajművelő, mulcsozó, kaszáló és permetező gép.

 

Élő gépbemutató naponta kétszer

Az 1. csarnokban a drónok és a robotok mutatkoztak be, amennyire lehetett, működés közben is. A sokak által UAV – Unmanned Aerial Vehicle – néven ismert, kisméretű, pilóta nélküli légi járművek polgárjogot nyertek az az ültetvények feltérképezésében, egészségi állapotuk nyomon követésében és a helyspecifikus gazdálkodás olyan mozzanatainak előkészítésében, mint a műtrágyázás vagy az öntözés. A bemutató sztárja a 3-4 liter hígítatlan növényvédő szert befogadó és azt 10 perc alatt több mint 1 hektárra kijuttató permetező drón volt. Csendben megjegyezném, hogy ez csak erősen lejtő, teraszos művelésű területeken vehető számításba, hiszen célzott kijuttatásról szó sem lehet…

Permetező drón

Az autonóm és a távvezérelt robotok munka közben is láthatók voltak. A rézsűk kaszálásánál már bevált, távvezérelt eszközöknek azonban például a szőlő sorközében sokkal nehezebb dolguk van. Nagyon pontosan kell haladniuk ahhoz, hogy a tőkéket vagy a támrendszert meg ne sértsék. Ugyanez a probléma az önvezérlő, nagyobb méretű robotokkal is, amelyeket inkább gyümölcsfa-ültetvényekben lehetne ma használni akár állapotfelmérésre is. Az egészen kis méretű robotok szőlőültetvényekben végezhetnek olyan monoton, ismétlődő feladatokat, mint a vadhajtások permetezéssel történő vegyszeres eltávolítása.

A Geisenheim-i Főiskola PHENObot robotja

A különleges kultúrák egyikének, a salátának a gépesített termeléstechnológiáját a díszvendég Olaszország mutatta be a gyakorlatban is. Jelmondatuk: „Italians take the field” első pillantásra fellengzősnek tűnik, de ha szemügyre vesszük a mindennapos bemutatókon munka közben látható gépeket, változik a véleményünk. Az ágyásos salátatermesztés talaj-előkészítő, fóliázó, palántázó, sorközművelő és betakarítógépei gyakorlatias egységet alkottak.

 

Forigo D35 ágyáskészítő

Fóliafektetés palántázás előtt

Sforgia küllős kapa

Ortomec magajáró salátabetakarító gép

Borbemutató laikusoknak

280 különböző fajtájú és eltérő technikával előállított bor versengett a kóstolók kegyéért. A hivatalos bírálók mellett az egyszerű borivók véleményét is figyelembe vették, akik 10 euró ellenében léphettek be a borok szentélyébe, és – miközben korlátlan mennyiségben és ideig élvezhették a borkavalkádot – pontozták az általuk kóstolt borkülönlegességeket. Több mint 1000 „kívülálló” véleménye is alakította a borok és borkészítési technológiák versenyének eredményét.

Kulcsgép: a szőlőkombájn

A drága egymenetes szőlőbetakarító gépek egy idényben csak néhány hétig szüretelnek, utána tétlenségre vannak ítélve. Ezen változtatott a francia Pellenc: magajáró „Optimum” szőlőkombájnja igazi multifunkcionális újdonság. Az eszközhordozó alvázról a betakarító egység néhány perc alatt leszerelhető, és a hidraulikus monokuplung segítségével 3 percen belül bármilyen más, a szőlőhegyen szükséges munkaeszközzel ellátható.

           

Optimum szőlőkombájn eszközhordozón

Az összkerékhajtású eszközhordozó 28-32% lejtőn is biztonsággal mozog. Kormányzott kerekei akár 95o-os mértékben is aláfordíthatók.  A Gyártó szerint ez most a piac legkompaktabb eszközhordozója. Perkins Tier IVi motorjának kipufogógáz-tisztasági értékei tízszer jobbak, mint az ezt megelőző Tier III kategóriáé. ACTIV’ szüretelőfeje kíméletesen és hatékonyan rázza le a terményt. A rázóműnél nemcsak a verőlécek számát és függőleges helyzetét lehet beállítani, de a rázás amplitúdója és frekvenciája, illetve lécek rugalmassága is szabályozható. A szőlőfürtök és bogyók közvetlenül a leválasztást követően a rugalmas válogatószalagra kerülnek. A hasonló rendszerekkel szemben a termelékenység 25%-kal is javulhat. Az átürítést szolgáló, billenthető tartály 2.600-3.200 l befogadóképességű.  A klimatizált vezetőfülke egészen alacsonyan van. Az elektromosan, gombnyomásra leengedhető fellépőn megközelíthető vezetőállásból közel teljes, 310o panorámás kilátás nyílik. Szilikongumiból készült blokkokra támaszkodik fel, szinte teljesen rezgésmentes, zajszigetelt. Az ergonomikus kialakítású vezetőülés kartámaszába integrált joystickkel hosszú munkanapokon is csekély fáradsággal irányítható a gép.

Miért csak két gép kapott díjat?

A kiemelkedően innovatív termékeket a kiállítás szakmai bizottsága már előzetesen zsűrizte. A termesztéstechnológia gépesítésénél előrebocsátották azt, hogy – tekintettel a kiállítás alapvetően más irányultságára – az arany és ezüst kategóriában csak egy-egy gép lehet díjazott. A sok jó és érdekes gép közül végül is a következők mellett döntöttek.

           CH-500 ST hegyvidéki szőlőkombájn

A meredek lejtőjű hegyvidéki szőlőkre tervezett „CH 500 ST” szőlőkombájnCarl Hoffmann Landmaschinen, Piesport an der Mosel – a világon az első ilyen piacérett, igazán innovatív eszköz. 2017-ben kerül kereskedelmi forgalomba. Prototípusait már 2014-től kezdve vizsgálják. A kis szőlőkombájn fentről sodronyköteles biztosítással ereszkedik alá egy különleges pótkocsiról, és csak lefelé menet szüretel. Így is 20 gyalogmunkás teljesítményével ér fel a géppel végzett munka eredménye. A betakarító egység egy Andreoli „UT110evo” eszközhordozón nyugszik. A 109 LE motorteljesítményű alapgép akár 75%-os lejtő leküzdésére is képes. A 0-9 km/h sebességű, 5 l/h gázolaj-fogyasztású eszközhordozó a szőlőhegyen végzett munkáknál egész évben jól használható. A rászerelt munkaeszközök meghajtására 540 min-1 fordulatszámú teljesítményleadó-tengellyel rendelkezik. Ebben a kategóriában különlegesség a klimatizált, fűtött vezetőfülke és a komfortos vezetőülés kartámaszába integrált joystick-vezérlés.

           RÖLL minden irányban állítható sorközművelő tárcsa 

A minden irányban állítható tárcsás boronaHerzau + Schmitt, Fulda – eredetileg a szőlők sorközének művelésére szolgál. A fogásszélesség állításakor a beállított művelési szög nem változik. Az első és a hátsó tárcsasor jobbra-balra hidraulikusan eltolható, egymással bezárt szögük változtatható, így az átmozgatott talaj jobbra, balra vagy középre terelhető. megkönnyítve és hatékonyabbá téve a munkát. Alapfelszerelése 5-5 tárcsa, de egyszerűen bővíthető még 1-1 tárcsával. Mivel a tárcsákat hordozó tengelyek ásóboronákkal szerelt tengelyekre is cserélhetők, az eszköz gyümölcsösökben vagy akár spárgaültetvényekben is használható.

  Dr. Tátrai György