Kukoricabogár-helyzetkép 2016-ban

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 26.

Az amerikai kukoricabogár már több mint 20 éve jelen van Magyarországon. Elsősorban a monokultúrás vagy kukorica-előveteményű kukoricákat veszélyezteti, minden évben több-kevesebb kárt okoz. A kártevő rendkívüli alkalmazkodóképességgel rendelkezik, mind aszályos, mind nedves években egyenletes fertőzéssel jelentkezik, a téli fagyok és a nyári hőhullámok sem befolyásolják a populáció nagyságát. Az egyes évek közötti különbség inkább a fejlődési alakok megjelenési idejében jelentkezik.

Mivel a kukoricabogár pete alakjában telel, a lárvakelés időpontja hőösszeg alapján előre jelezhető. A lárvafejlődés Magyarországon május utolsó dekádjától június végéig tart, ekkor okozza a lárva a gyökérkártételt, ami a későbbi megdőléshez vezethet.

Ha a 2016-os év időjárási adatait nézzük, április végéig kedvezett az időjárás a kukorica vetésének, és a kukoricabogár lárvakeléséhez szükséges hőösszeg is gyűlt. Április végén azonban lehűlés jött, helyenként fagyokkal és a hűvös időjárás május utolsó feléig kitartott (1. ábra).

1. ábra

A hőösszeg alapján a lárvakelés – a szokásosnál később – május 30 után történt meg az ország déli területein. Északon ez akár 7-10 nappal később következett be.

Mi ennek a következménye? Az utóbbi évek tendenciája, hogy a kukorica vetése egyre korábban kezdődik. A korábban vetett kukorica gyorsabban fejlődik, előbb virágzik, a megtermékenyülés elkerülheti a nyári légköri aszályt és így magasabb termést takaríthatunk be. A vetés időpontja kedvező időjárás esetén április közepe is lehet. Átlagos időjárású tavaszokon a kukoricát április 15-20 körül elvetik, a kukoricabogár kelése pedig május 20 után történik, ettől az időponttól károsítanak a kukoricabogár-lárvák.

2016-ban a vetés április közepén megtörtént, de a későbbi lehűlés mind a kukorica, mind a kukoricabogár fejlődést akadályozta. Az első lárvák a vetés után csak 6-7 héttel jelentek meg, és ekkor kezdték a károsításukat, amely még további 4-5 hétig tartott. A lárvák kelése vontatott volt, július első hetében még tömegesen lehetett találni fejlett lárvákat a gyökereken.

Mi volt a sikeres védekezés alapja?

A kukoricabogár ellen az integrált növényvédelmi technológia rendelkezésre áll. A védekezés agrotechnikai alapja a vetésváltás, mivel a kukoricabogár csak a kukorica gyökerén képes teljesen kifejlődni. Ha a vetésváltás nem volt kivitelezhető, akkor a termelők döntő többsége vetéskor talajfertőtlenítő szerrel védekezett a lárvák ellen. De nem mindegy, hogy mit választottunk. A Force 1,5 G az egyetlen olyan talajfertőtlenítő készítmény, amely egy lassan feltáródó piretroid hatóanyagot – teflutrint – tartalmaz, így még 40-50 nappal a kijuttatás után is képes megvédeni a kukorica gyökérzetét a kukoricabogár lárvája ellen. Speciális formulációja révén szabályozottan és hosszú ideig adja le a hatóanyagot, ez magyarázza hatékonyságát az eltérő időjárási körülmények között, minden évjáratban, így 2016-ban is.

A teljes kártételmentességet egyetlen készítménnyel sem lehetett elérni, de a gyökérkártételt a gazdasági kártételi küszöb alá lehetett csökkenteni a Force 1,5G alkalmazásával. Nagyon fontos volt a hatékonysághoz az engedélyezett maximális dózis használata. Ahhoz, hogy több mint egy hónappal a kijuttatás után is védeni tudjuk a kukorica gyökereit, megfelelő hatóanyag mennyiség szükséges. A Force 1,5G maximális dózisa kukoricabogár ellen 15 kg/ha.

Miért volt mégis ilyen sok megdőlt kukorica 2016-ban?

Július közepén egy frontrendszerhez kapcsolódó viharzóna érte el Magyarország déli területeit. A heves csapadék és az orkán erejű szelek megdőlést okoztak a kukoricában, napraforgóban. Ahol ezek a viharok átvonultak, ott a kukoricák megdőltek, kifordultak a talajból, függetlenül a kukoricabogár-fertőzéstől. De a megdőlés ott sokkal súlyosabb volt, ahol a gyökér károsodott, és nem tudta tartani a növény súlyát.

Mi várható 2017-re?

A 2016-os év kedvezett a kukoricáknak, de az őszig zöld állományok ideális táplálkozási és peterakási helyet biztosítottak a kukoricabogár imágóinak is. Száraz években a rovarok keresik a zöldebb, nedvesebb talajú állományokat, 2016-ban szinte az összes kukorica ilyen volt. Ezért a volt kukoricatáblák egész területén komoly kártétel várható a jövőre. Tehát aki visszaveti a kukoricát ugyanarra a területre, feltétlenül tervezze be a Force 1,5 G-vel végzett talajfertőtlenítést!

Az elmúlt 14 év vizsgálati átlagában a Force 1,5 G +1,6 tonna termést volt képes megmenteni hektáronként a kezeletlen területekhez képest, így használata minden időjárási körülmények között jövedelmező befektetésnek bizonyult. A Force 1,5 G talajfertőtlenítő szer 14 éve töretlen megbízhatóságával, egyszerű kijuttathatóságával minden körülmény között, kompromisszumok és korlátozások nélküli biztos hatékonyságot nyújtó megoldás a kukoricabogár lárvakártétele ellen!

Horváth András
Syngenta Kft.